20. jul 2018.

Čega se uplašio državni sekretar Aleksandar Gajović (VIdeo)

U petak 13. jula u 14 sati, pod oznakom HITNO u Ministarstvu kulture i informisanja je održana vanredna konferencija za novinare povodom javnih optužbi da je ovogodišnji Konkurs za medijske sadržaje namenjene televizijama namešten, tako što je 8,6 miliona dinara dodeljeno firmama Essentis d.o.o i G.F.C. d.o.o, za koje se ispostavilo da su fasilfikovale podatke koje su navele u svojim projektima.

Na ovu press konferenciju nisu bile pozvane Za media i T1 televizija, medijske kuće koje su započele produkciju dokumentarnog filma “Novinarski odgovor” koji se bavi istraživanjem zloupotreba na ovogodišnjem Konkursu Ministarstva kulture i informisanja. U okviru tog istraživanja smo kontaktirali g-dina Boška Savkovića i obavestili ga da su njegove međunarodne nagrade lažno prikazane kao priznanja firme G.F.C d.o.o, nakon čega se g-din Savković obratio javnosti Otvorenim pismom što je bio neposredni povod za vanrednu press konferenciju na kojoj je govorio državni sekretar Aleksandar Gajović.

S obzirom na to da je Za media došla do činjenica i dokaza koji su bili tema konferencije za novinare, na koju nismo pozvani, obratili smo se press službi Ministarstva protestujući zbog toga i tražeći da nam bude omogućeno da snimimo kratak intervju sa državnim sekretarom Gajovićem. Nažalost, press služba Ministarstva nas je odbila uz obrazloženje da su svi mediji mogli da prisustvuju konferenciji za novinare i da nam je državni sekretar Gajović poručio da je ta tema za njega i MInistarstvo zatvorena!

Ovakvim licemernim odgovorom press služba Ministarstva i državni sekretar Gajović su nas još jednom diskriminisali jer nismo mogli da dođemo na press konferenciju za koju nismo znali da će biti održana i koja je zakazana samo tri sata pre održavanja. Čak i da smo uspeli da saznamo za press konferenciju ne bi smo mogli da stignemo na vreme jer smo iz Zaječara, što nas sudeći prema odgovoru press službe Ministarstva, stavlja u podređeni položaj u odnosu na naše kolege iz glavnog grada…

Ipak, diskriminacija naše medijske kuće je mnogo manji problem od činjenice da državni sekretar Gajović na press konferenciji nije odgovorio na ključna pitanja, već je njegovo obraćanje novinarima zapravo bilo nevešta relativizacija očiglednih činjenica u funkciji zaštite firmi koje su falsifikovale projektne aplikacije. Dosadašnje iskustvo u novinarskim istraživanjima nam ukazuje da Aleksandar Gajović ima jak razlog što izbegava da stane pred našu kameru, naročito ako se uzme u obzir njegov imidž da nikada ne odbija intervjue. Što se nas tiče i ćutanje je “odgovor”, ali i dodatni motiv da u istraživačkom dokumentarcu “Novinarski odgovor” između ostalog utvrdimo i čega se to uplašio državni sekretar Alesandar Gajović?

Činjenicu da nam Ministarstvo kulture nije dozvolilo da postavimo pitanja državnom sekretaru Gajoviću, prokomentarisao je i Nino Brajović iz UNS-a:

„Moj naslednik, državni sekretar Gajović ima običaj da kaže da ne odbija nijedan poziv medija za intervju, u ovom slučaju je prekršio to što je govorio. To je zaista loše, ako nemate šta da krijete, nemate razloga ni da odbijete intervju. Ne možete reći da su mediji dovoljno obavešteni time što su to prenele agencije. Ako raspisujete konferenciju pozovite i medije i važne aktere; shvatio sam da je ta konferencija imala veze sa najavom Boška Savkovića da će da tuži one koji su se kitili njegovim perjem, odnosno njegovim nagradama, shvatio sam da i on nije pozvan na tu konferenciju, nismo pozvani ni mi iz UNS-a koji se intenzivno bavimo tim konkursom, ali rekao bih da i sama ta odluka da vama ne daju intervju govori u prilog da taj konkurs nije urađen po meri i po standardu kako su se radili konkursi Ministarstva kulture i informisanja.“

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend