24. maj 2023.

Članica REM-a: Vučićević nije predao elaborat za TV, što je po zakonu obavezno

Članica Saveta REM-a Judita Popović izjavila je za list Danas da ne zna kakav će program biti emitovan na Informerovoj televiziji, jer vlasnik tog tabloida Dragan J. Vučićević "nije dostavio elaborat", na šta je po zakonu bio obavezan.

Savet REM-a na današnjoj sednici odlučio je da preduzeću “Insajder tim d.o.o.” koje je vlasnik lista Informer, izda dozvolu za pružanje medijskih usluga putem kablovske i IPTV mreže, saznaje N1. To praktično znači da Informer može da pokrene kablovski TV program.

„Članovi Saveta REM-a su tek juče bili obavešteni da će danas biti izmene i dopune dnevnog reda, te je na sednici razmatrana i dozvola Informeru, koju je Vučićević dobio ne ispunjavajući zakonske preduslove“, naglasila je Judita Popović za list Danas.

Ona dodaje da Vučićević ima rok do 30 dana da zaključi ugovor sa operatorom, odnosno 90 da započne sa emitovanjem programa.

„To je krajnji rok, međutim, on koliko sutra može da zaključi ugovor, a prekosutra da počne da emituje program“, ukazuje Popović.

Dragan J. Vučićević nije želeo da odgovori na pitanje lista Danas kakav program će emitovati njegova televizija.

Podsetimo, prema izveštaju Saveta za štampu o poštovanju Kodeksa novinara Srbije za dnevnu štampu, u periodu od 1. oktobra 2022. do 31. januara 2023. list Informer je imao 512 prekršaja.

„Ovaj list prednjači u kršenju Kodeksa u političkom izveštavanju, prvenstveno iz prvog poglavlja, koje se odnosi na istinitost izveštavanja, ali i odredbi vezanih za diskriminatoran govor i kulturu i etiku javne reči, a sve u cilju zastupanja interesa vlasti, na štetu opozicije. Takođe, Informer prednjači u potpirivanju međunacionalne netrpeljivosti (“Šiptarski zlikovac sišao s uma: Kurti bi sad da hapsi i mrtve!” naslov je teksta objavljenog na naslovnoj i udarnim, drugoj i trećoj strani lista 18. januara, što je samo jedan slikovit primer načina na koji ovaj list pristupa novinarskoj profesiji). Informer i dalje nastavlja da objavljuje lažne i tendenciozne “ankete” na drugoj strani lista, a značajan broj prekršaja Kodeksa pravi i u tekstovima iz crne hronike i oblasti estrade“, navodi se u poslednjem izveštaju Saveta za štampu.

Ovo nije jedinstven slučaj. Podsetimo da je Savet za štampu je u izveštaju o poštovanju Kodeksa novinara u dnevnim novinama za period od 1. jula do 31. decembra 2021. godine naveo da je list Informer po naslovima prekršio Kodeks 949 puta.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend