19. feb 2020.

Članovi akademske zajednice najavljuju protest zbog ćutanja RTS-a

Naučni savetnik Instituta za fiziku i inicijator Zahteva za promenu uređivačke politike Radio-televizije Srbije (RTS) Slobodan Prvanović najavio je za 29. februar na Trgu Nikole Pašića građanski protest.

Kako kaže, protest je posledica toga što se RTS oglušio na zahtev akademske zajednice za promenom uređivačke politike Javnog medijskog servisa, a kasnije i na zahtev da rukovodstvo RTS podnese ostavke.

„Kao odgovor na njihovo ćutanje organizovaćemo isključivo građanski protest na kome će govoriti samo kolege profesori i novinari“, rekao je Prvanović.

On je napomenuo i da je nekoliko puta pozivao članove vladajuće Srpske napredne stranke da se odrede prema zahtevima upućenim RTS.

„I oni su se oglušili. Možemo da konstatujemo da Javni medijski servis ne služi interesima građana i javnosti, već interesima vladajuće stranke, i da obmanjivanjem pokušava da omogući vladajućoj stranci da ostane na vlasti. To što se vladajuća stranka nije oglasila o našim zahtevima pokazuje da oni ostaju na vlasti na osnovu tog obmanjivanja RTS“, rekao je Prvanović.

Profesorka emerita na Univerzitetu umetnosti u Beogradu i Univerzitetu u Novom Sadu Irina Subotić kazala je da je javni servis izgubio legitimitet zato što se ne obraća građanima i ne pokriva važne teme.

Subotić je istakla da je RTS građanima onemogućio da dobijaju pune i tačne informacije.

Redovni profesor Instituta tehničkih nauka SANU Dragan P. Uskoković ocenio je da RTS „traljavo“ obavlja svoj posao.

Na najavljenom protestu, za koji ističu da će biti građanski, a ne politički, govoriće predstavnici akademske zajednice Slobodan Prvanović, Irina Subotić i naučni savetnik Instituta za medicinska istraživanja Vladan Čokić, kao i predsednik Nezavisnog udružena novinara Srbije Željko Bodrožić i novinari Gordana Suša i Rade Radovanović.

Nakon skupa na Trgu Nikole Pašića najavljen je odlazak do zgrade Radio-televizije Srbije u Takovskoj ulici gde će toj medijskoj kući uručiti Zakon o javnim medijskim servisima.


Video prilog N1

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend