24. jan 2020.

CRTA: REM bez sluha za sugestije iz javne rasprave

Na osnovu Predloga pravilnika o načinu izvršavanja obaveza javnih medijskih servisa tokom predizborne kampanje, koji je Regulatorno telo za elektronske medije (REM) usvojilo 20. januara, Crta sa žaljenjem konstatuje da REM očigledno nema nameru da vrši svoju zakonsku ulogu i štiti javni interes u izbornom procesu. Usvojeni Predlog pravilnika nije obuhvatio nijednu suštinsku sugestiju učesnika u javnoj raspravi koja je vođena krajem prošle godine.

Foto: Jana Nikolić, SĆF

Predlog pravilnika ne predviđa ograničavanje prisustva javnih funkcionera u informativnim programima tokom kampanje, niti se dotiče mogućeg problema prikrivene promocije u delovima programa koji nisu striktno informativnog ili predizbornog karaktera. Jedina pozitivna izmena u odnosu na Nacrt pravilnika ogleda se u onemogućavanju objavljivanja izveštaja agencija za ispitivanje javnog mnjenja bez navođenja podataka o naručiocima, uzorku i periodu sprovođenja istraživanja.

Crta je već ranije ukazivala da je posebno veliki problem to što pravilnik obavezuje samo javne medijske servise, dok će ponašanje privatnih emitera biti potpuno neregulisano. Imajući sve to u vidu, teško je očekivati ravnopravnu medijsku zastupljenost svih učesnika u izbornoj trci.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend