25. nov 2020.

Debata: Nikada nije bilo važnije pravovremeno i istinito informisanje

Slavoljupka Pavlović iz kancelarije Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti ocenila je da nikada nije bilo važnije za građane i novinare, nego u vreme pandemije, da dobiju brzu, tačnu, pravovremenu i istinitu informaciju.

Vidimo koliko je važan Zakon o slobodnom pristupu informacija od javnog značaja i to da mehanizam funkcioniše, rekla je Pavlović u onlajn debati organizacije Partneri Srbija „Transparentnost u radu javnih preduzeća – između pravnog okvira i prakse“.

Pavlović je rekla da su u primeni zakona uočena dva „ogromna“ problema – nedostatak odgovornosti onih koji ne postupaju po zakonu i nedostatak sankcija za nedostatak odgovornosti, dok je drugi problem neizvršenje odluka Poverenika.

Prepoznalo se da imamo dobar normativni tekst koji je u praksi Poverenika dobro i kvalitetno primenjivan, ali je problem u postupku izvršenja njegovih odluka, ukazala je Pavlović.

Kada je reč o državnim i javnim preduzećima, rekla je Pavlović, oni su uvek pokazivali najveći stepen nediscipline među svim obveznicima zakona.

Ana Toskić Cvetinović, ispred organizacije Partneri Srbija, istakla je da je zbog pandemije fokus rada javnih preduzeća i društava sa većinskim državnim kapitalom marginalizovan kao tema.

Ona je istakla da su predstavnici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave dobili poziv za učešče u debati kako bi im izneli informacije dokle se stiglo sa izmenama Zakona o slobodnom prostupu informacija od javnog značaja.

Nismo dobili novi zakon, a njegova primena u praksi je takva da je iskorišćena situacija da se zanemaruju zahtevi tražilaca informacija, rekla je Toskić Cvetinović.

Uskraćivanje informacija od javnog značaja

Dušan Šabić iz Fondacije za otvoreno društvo Srbija istakao je da je u izveštajima Poverenika uglavnom ukazivano da se informacije koje su javna i državna preduzeća uskraćivala odnose na finansijske izveštaje, kreditna zaduženja na osnovu garancija države, iznose koje su dobijali iz budžeta, kao i donacije medijima, sponzorstvima i stimulacijama.

Šabić je istakao i da je situacija sa pandemijom pokazala da uvek može gore i da, uz uvažavanje za institucije zbog otežanog rada, uvek mogu biti još zatvorenije.

One ignorišu podnosioce zahteva iako oni imaju razumevanje za duže rokove i postupke. Analizirali smo posebno javne nabavke medicinske opreme i materijala u vreme pandemije i gotovo na svakom koraku udarali smo u zid, naglasio je on.

Šabić je podsetio da je važeći zakon po kvalitetu treći na svetu, a njegove izmene treba da idu u pravcu daljeg unapređenja, ali smatra da neka od predloženih rešenja nužno vode do pada rejtinga Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend