18. nov 2022.

EU o početku rada RT: Očekujemo aktivnu borbu Srbije protiv manipulacije informacijama

Očekujemo da Srbija preduzme akciju za aktivnu borbu protiv manipulacije informacijama, uključujući dezinformacije i druge oblike hibridnih pretnji, izjavio je danas portparol Evropske komisije (EK) za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Peter Stano.

Foto: Evropska komisija

On je to rekao za Radio Slobodna Evropa (RSE) povodom početka emitovanja ruske TV stanice Russia Today (RT) na srpskom, za koji se u Briselu ocenjuje da je medij pod kontrolom Kremlja, koji se finansira iz državnog budžeta i ima zabranu emitovanja u EU od marta 2022. godine.

„RT je deo ruskih propagandnih i dezinformacionih instrumenata koji prate njenu nezakonitu agresiju na Ukrajinu“, naveo je Stano u pisanom odgovoru na upit RSE.

On je istakao da se od Srbije, kao države kandidata za članstvo u EU, očekuje da se postepeno uskladi sa zajedničkom evropskom spoljnom i bezbednosnom politikom.

„U kontekstu tekuće ruske agresije na Ukrajinu, očekujemo da se Srbija uzdrži od intenziviranja odnosa sa Rusijom“, naveo je Stano, dodavši da je to uneto i u poslednji izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije na njenom evropskom putu.

RT na srpskom počeo je da radi 15. novembra. Reč je o emitovanju onlajn (online), odnosno veb sadržaja na srpskom jeziku.

U saopštenju objavljenom na sajtu RT na ruskom jeziku najavljeno je da će emitovanje televizijskog programa na srpskom jeziku početi do 2024. godine.

Iako je Srbija podržala rezolucije u Ujedinjenim nacijama (UN) i deklaracije EU kojima se osuđuje ruska invazija na Ukrajinu, zvanični Beograd odbija da uvede sankcije Rusiji, na šta su u više navrata upozoravali Brisel i Vašington, podseća RSE.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend