29. jun 2020.

Gavrilović (BIRODI): Predizborna kampanja u velikoj meri protiv Ustava i zakona (VIDEO)

Sociolog Zoran Gavrilović iz Biroa za društvena istraživanja (BIRODI) kaže da je predizborna kampanja bila "u velikoj meri protiv Ustava i zakona". "Kad se napravi analiza sadržaja kampanje - imali smo kampanju podrške Aleksandru Vučiću, odnosno kampanju pre kampanje za predsedničke izbore, koji su 2022. godine", naveo je. Što se tiče izveštavanja medija o koronavirusu, ocenio je da je jedino TV N1 tražila drugu stranu, a što se izborne kampanje tiče - da je jedino na N1 bilo kritičkih i analitičkih tonova, kad je u pitanju Vučić i SNS.

BIRODI je sproveo monitoring centralnih informativnih emisija na televizijama sa nacionalnom frekvencijom i kablovske televizije N1 tokom trajanja epidemije virusa COVID-19 ali i predizborne kampanje.

„Ova kampanja je bila u velikoj meri protiv Ustava i zakona i toj činjenici je doprineo predsednik SNS i Srbije, time što je kao predsednik stranke, koristio Statut stranke, član 45, izabrao kandidate koje je predložio da budu na listi, pomogao ih u izbornoj kampanji, dakle ljude koji će da sede sutra u Skupštini i da kontrolišu njega kao predsednika Srbije“, istakao je gost emisije N1 studio LIVE.

Komentarišući izveštavanje medija za vreme kampanje, Gavrilović kaže da je postojala dominacija predsednika Vučića i da su postojale situacija za koje nismo znali da li on nastupa kao predsednik Srbije ili kao predsednik stranke, što je takođe, kaže, kršenje Zakona o oglašavanju.

Izneo je podatak da je, prema monitoringu BIRODI-ja, u poslednjih deset dana, Vučić bio četiri sata i 12 minuta, Vlada dva sata i 23 minuta, dok su ostale liste, u izbornim blokovima, bile predstavljene ne više od 30-ak minuta.

Teme su, ocenjuje, bile uske – dominantna tema je bila kako se sprovode izbori i kakvi su izborni uslovi, druga je bila Kosovo i treća infrastruktura.

Imali smo praznu kampanju koja je, pre svega, ličila na predsedničke izbore, istakao je gost N1.

„Imali smo jednu pseudokampanju, koja je bila vrlo problematična sa aspekta jasnosti za koga se i šta se glasa. Kad se napravi analiza sadržaja kampanje, imali smo kampanju podrške Aleksandru Vučiću, odnosno kampanju pre kampanje za predsedničke izbore koji su 2022. godine“.

Ocenio je da kampanja nije bila fer i zbog toga što onih koji su bili za bojkot nije bilo na javnom servisu, ili ako su se pojavljivali, kao na Pinku na primer, predstavljani su isključivo negativno, i to do čak 100 posto. Gavrilović je izrazio uverenje da će se REM i tome posvetiti, odnosno i tom pitanju „tonaliteta“ u izveštavanju.

Istraživanje je, dodaje, pokazalo i „da je jedino na TV N1 bilo moguće, kad je u pitanju Aleksandar Vučić da ima analitičkih i kritičkih tonova, za razliku od ostalih, gde je za 10 dana (poslednjih dana kampanje) ne više od 17 sekundi bio negativno analiziran (na Prvoj, na Pinku pet i na B92 četiri negativne sekunde)“.

Ovakvi mediji i ovakvo izveštavanje je, ističe, kršenje Ustava i zakona – odnosno toga da građani imaju relevantne informacije. Potreban je ozbiljan razgovor šta su mediji u Srbiji, rekao je Gavrilović i dodao: „Mediji nisu platforme za promociju, mediji su platforme za polaganje računa građanima“.

Izveštavanje o koronavirusu: Samo N1 tražio drugu stranu

Rezultati monitoringa medija u epidemiji pokazuju, kaže sociolog, da smo imali medije koji su služili samo da prenose informacije, ne baveći se analizom, osim u slučaju N1.

Gavrilović je rekao da su u onlajn anketama građani bili zadovoljni informacijama o virusu, ali su pokazivali nezadovoljstvo što su se neki mediji u toj situaciji uključili u promociju državnih funkcionera.

Vlada Srbije, Krizni štab i predsednik Srbije Aleksandar Vučić dominantni su akteri u izveštavanju na posmatranim televizijama tokom epidemije virusa COVID-19, pokazalo je istraživanje.

Kad se to razbije na nivou ličnosti, imate da je ključni akter Aleksandar Vučić, kaže Gavrilović, napominjući da se u njegovim nastupima može govoriti kao o funkcionerskoj kampanji, ali i da je on, kao predsednik države, preuzimao poslove ministara i predsednika Vlade.

Od međunarodnih aktera najviše su, tokom epidemije, bili zastupljeni predstavnici Kine, navodi gost N1, zatim SAD, odnosno (Donald) Tramp kao predsednik SAD, EU, takođe, s tim što je negativnije predstavljena od prethodna dva aktera. Imali smo informisanje na tragu medija koji se koriste kao alati za propagandu, ocenio je.

Jedina je TV N1 bila ona koja je tražila drugu stranu, odnosno radila ono što je posao medija, istakao je Gavrilović. S druge strane, dodaje, imali smo kod svih televizija sa nacionalnom frekvencijom dominaciju aktera koji su vezani za Krizni štab, Vladu, ministarstvo i predsednika.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend