18. sep 2019.

GMinfo ni ove godine neće novac iz budžeta

Portal GMinfo ni ove, kao ni prethodne dve godine, neće uzeti novac dodeljen na ovogodišnjem konkursu za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja, koji je raspisala opština Gornji Milanovac.

Gminfu je, na osnovu predloga „stručne“ komisije, i ove kao i prethodne dve godine, formirane od predstavnika novinarskih i medijskih udruženja bliskih vlasti, opštinsko veće dodelilo 206 hiljada dinara, daleko manje od traženih 656 hiljada, sa kojima je projekat nemoguće kvalitetno sprovesti.

Najveći deo novca, ukupno pet od osam miliona dinara dodeljen je firmama koje su izdavači tek osnovanih televizija Klik i GM Plus, kao i portala gmpress, a za koje je javna tajna da ih protivzakonito osniva lokalna vlast.

Kažemo osniva, jer upravo je na portalu gmpress, koji inače nosi ukradeno ime nekadašnjih lokalnih novina i tv produkcije, čiji su urednici bili današnji novinari portala gminfo, 7. septembra ove godine, dva dana pre nego što je „stručna“ komisija zasedala, objavljeno da su TV GM Plus i TV Klik počeli da emituju eksperimentalni program!? Do sada, u petogodišnjoj praksi projektnog sufinasiranja, nezabeleženo je da se novac dodeljuje mediju koji emituje eksperimentalni program. Inače, i portal gmpress registrovan je u APR neposredno pred raspisivanje, a nakon odluke opštinskog veća o raspisivanju konkursa.

Takodje, „stručna“ komisija u sastavu Radojica Mali, Sandra Savić i Ljubica Zdravković Džonov, novac je dodelila i jedinom mediju na konkursu kome su izrečene mere Saveta za štampu zbog kršenja etičkih pravila novinarske profesije.

GMinfo će i dalje, o svom trošku, gradjane nastaviti da informiše o dogadjajima i pojavama od interesa za javnost, a ne od interesa za vladajuće stranke.

Opštinskoj vlasti ostavljamo 206 hiljada dinara, vlasništvo gradjana opštine, sa nadom da će ih upotrebiti u svrhe koje su od koristi za sve Milanovčane, a ne samo za opštinske čelnike i njihove prijatelje.

Takodje, dužni smo da obavestimo gradjane da mi i dalje ne znamo gde je preusmeren novac koji nam je dodeljivan prethodne dve godine, a kojeg smo se takodje odrekli. I da predsednik opštine tri pune godine odbija intervju za GMinfo.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend