04. mar 2020.

GMINFO četvrti put odbija novac dodeljen na konkursu za medije

Portal GMinfo odbija i ove, kao i prethodne tri godine, novac koji mu je, „stručna“ komisija, a na nalog predsednika opštine Dejana Kovačevića, dodelila na konkursu za sufinansiranje proizvodnje medijskog sadržaja od javnog interesa, i zahteva od predsednika opštine i svakog od 49 odbornika ponaosob, da taj novac rebalansom preusmere za potrebe narodne kuhinje Crvenog krsta u gradu, ili Fondacije „Podrži život“ Sergeja Trifunovića za lečenje bolesne dece.

GMinfo je, odlukom komisije sastavljene od predstavnika provladinih i nereprezentativnih novinarskih udruženja Comnet i PROUNS, dobio 250 000 dinara. Za razliku od portala GMinfo, mediji povezani sa nedavno formiranom lokalnom televizijom, u vlasništvu grupacije Info 24 i njenog kontroverznog vlasnika Zorana Majdaka kome se sudi pred sudom za organizovani kriminal, dobili su 11.850.000 dinara, od ukupno 15 miliona raspodeljenih na konkursu.

Komisija je još dodelila 600.000 lokalnom nedeljniku Takovske novine dok je radiju Gogy iz ovog grada pripalo 350.000 dinara.

Glasu Zapadne Srbije iz Čačka sa dve povezane firme dodeljeno je 750.000 dinara, televizijama Telemark 500.000 i Galaksija iz Čačka 300.000 dinara, Večernje novosti su dobile 300.000, a nagrađen je i SINOS, Sindikat novinara Srbije, koji deli članstvo sa PROUNS-om sa 100.000 dinara. Odbijena su 24 projekta.

Članovi komisije bili su Vladimir Jovanović iz Com Neta, Nenad Savić iz PROUNS-a, i Ninoslav Smiljković, navodno nezavisni medijski stručnjak, a suštinski kandidat PROUNS-a.

Zbog slične prevare, kada su se članovi udruženja PROUNS predstavljali kao nezavisni kandidati,Ministarstvo kulture i informisanja poništilo je prvobitna rešenja o imenovanju članova komisija na ovogodišnjem konkursu.

GMinfo je, odričući se novca dodeljenog na konkursima od 2017. do ove godine u opštinsku kasu „vratio“ ukupno 930.000 dinara. Iako smo svaki put zahtevali da nam se objasni gde je taj novac završio, jasan odgovor osim da se vraća u budžet, nikada nismo dobili.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend