14. okt 2019.

„Građani za medije“ traže da Informativni program RTS i RTV bude tema javnih rasprava o radu javnih servisa

Koalicija nevladinih organizacija „Građani za medije“ pozvala je danas Programske savete Radio-televizije Srbije (RTS) i Radio-televizije Vojvodine (RTV) da ove jeseni tema zakonom obaveznih javnih rasprava bude informativni program javnih medijskih servisa.

„U trenutku kada svake nedelje, gotovo godinu dana, građani Srbije izražavaju nezadovoljstvo i protest zbog informativnog programa  javnih medijskih servisa, u godini kada mnogobrojni izveštaji međunarodnih i domaćih organizacija beleže drastično ugrožavanje i pad medijskih sloboda u Srbiji, a Evropska komisija u svom izveštaju o napretku izražava ozbiljnu  zabrinutost  kada je sloboda izražavanja u pitanju, a posebno jer se približavamo redovnim izborima, neophodno je da tema javnih rasprava bude informativni program JMS“, navodi se u javnom pozivu.

Dvadeset organizacija, među kojima je i Slavko Ćuruvija fondacija, okupljenih u koaliciju „Građani za medije“, podsećaju u zajedničkom javnom pozivu da je zakonom predviđena obaveza javnih  medijskih servisa  je da „istinitim, blagovremenim, potpunim i nepristrasnim informisanjem ostvaruju  javni  interes u javnom informisanju,  i omoguće da građani Srbije budu obavešteni birači kada odlučuju za koga će da glasaju“.

Prema Zakonu o javnim medijskim servisima,  obaveza je RTS i RTV da organizuju javne rasprave o svojim programima, a Programski saveti javnih medijskih servisa dobili su obavezu da organizuju javne rasprave jednom godišnje u trajanju od najmanje 15 dana.  Jedna od uloga Programskog saveta, podseća grupa nevladinih organizacija, je da se stara o zadovoljenju interesa slušalaca i gledalaca u pogledu programskog sadržaja.