16. avg 2019.

Građanske inicijative: Država Srbija i Euronews krše zakon

Građanske inicijative upozoravaju novoizabrane članove Evropskog parlamenta, kao i relevantne institucije u Srbiji da ulazak Euronews-a na srpsko medijsko tržište predstavlja flagrantno kršenje domaćeg zakonodavstva koje reguliše ovu oblast. Takođe, predstavlja i odustajanje od strateškog opredeljenja države Srbije, predstavljenog u dve verzije medijske strategije, koje podrazumeva povlačenje države iz vlasničke strukture medija.

Građanske inicijative u saopštenju dodaju:

„Kako je Telekom Srbija u vlasništvu Republike Srbije, a Euronews trećinu svojih godišnjih prihoda dobija iz budžeta Evropske unije, ovaj process je izuzetno važan, kako za građane Srbije, tako i za građane EU.

Po Zakonu o javnom informisanju i medijima, usvojenom 2014. godine u sklopu seta medijskih zakona, pozdravljenih od strane međunarodne zajednice, kao i domaće medijske i stručne javnosti, preduzeća u državnom vlasništvu ne smeju da budu vlasnici ili učestvuju u vlasničkoj strukturi medija.

Ovakva praksa je i u suprotnosti sa ocenama i preporukama Evropske komisije koje su sadržane u Izveštajima o napretku za 2016. i 2018. godinu, koji insistiraju na doslednom sprovođenju zakona i jačanju normativnog okvira koji reguliše pitanje transparentnosti vlasništva i nedozvoljenog uticaja države na tržište medija.

Uprkos deklarativnim izjavama zvaničnika Vlade da je neophodna primena postojećih zakona, kao i unapređenje zakonodavstva u oblasti medija definisano u novom draftu Strategije razvoja sistema javnog informisanja u Republici Srbiji do 2023. godine, potez Telekoma Srbija, koji je u državnom vlasništvu, ukazuje na tendencije Vlade Srbije da pojača uticaj i kontrolu u medijskoj sferi.

Pozivamo sve relevantne aktere  da zaustave ovaj proces ili apeluju na njegovo zaustavljanje u skladu sa svojim ingerencijama. Dugogodišnja borba nezavisnih novinara, kao i domaće i međunarodne medijske scene da se zaustavi kontrola medija u Srbiji biće značajno ugrožena najavom otvaranja Euronews-a u Srbiji na ovaj način“, kaže se u saopštenju GI.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend