20. okt 2017.

I Sejdinović se povlači iz radne grupe za izradu medijske strategije

Nakon što su ostavke u radnoj grupi za izradu medijske strategije dale Ljiljana Smajlović ispred UNS-a i Dalila Ljubičić ispred Asocijacije medija, i NUNS, NDNV, AOM, ANEM i LokalPress povukle su Nedima Sejdinovića iz ovog tela. 

Nedim Sejdinović: Foto: mc.rs

Kako navode iz ove neformalne koalicije novinarskih i medijskih udruženja, odluka da se Sejdinović povuče doneta je zbog uverenja da je rad grupe u ovom formatu i datim okolnostima u potpunosti obesmišljen i da je jedini izlaz iz date situacije da se formira nova radna grupa „sastavljena od osoba od profesionalnog i moralnog integriteta“.

„Razlozi Koalicije za izlazak iz radne grupe ne podudaraju se međutim sa motivima izlaska drugih udruženja iz ovog procesa, s obzirom da smatramo da su njihovi javno izrečeni razlozi neiskreni, a stvarni – neprincipijelni. Koalicija je učešće u radnoj grupi prepoznala kao mogućnost da preuzme kontrolnu ulogu u ovom procesu, da zastupa interese građana i javnosti i principe medijskih sloboda, a nikako da taj položaj koristi za ostvarenje partikularnih interesa, pozicioniranje u strukturama moći i trgovinu sa vlastima“, navode iz ovih udruženja.

Za svoje stavove su se, kako kažu, borili konstruktivno i principijelno, ponekad i kroz veoma oštar dijalog, ali su protiv sebe, prema njihovim rečima, imali „ne samo predstavnike vlasti već i kolege iz drugih novinarskih i medijskih udruženja“.

„Smatramo da je legitimno pravo svakog udruženja da zastupa svoje interese, ali će u nama uvek imati protivnika ukoliko su ti interesi suprotni javnom interesu, konceptu medijskih sloboda, novinarskim pravima i medijskom profesionalizmu“, navodi se u saopštenju ove koalicije.

Oni dodaju i da će ovih pet udruženja ipak nastaviti da rade na izradi dokumenta koji će biti „temelj neke buduće medijske strategije“ i da žele da pokrenu najširu javnu diskusiju o analizi stanja u medijskoj sferi, preporukama da se problemi prevaziđu, kao i ciljevima i aktivnostima.

„Sigurni smo da će se, tokom široke rasprave, na našoj veoma kompleksnoj medijskoj sceni, koja je izložena dramatično jakim, beskrupuloznim pritiscima vlasti – jasnije uvideti ko je zaista prijatelj medijskih sloboda, a ko ‘lovac u mutnom'“, dodaju iz ovih udruženja.

Nedim Sejdinović je, inače, u radnu grupu došao nakon što je Tamara Skrozza dala ostavku na to mesto iz zdravstvenih razloga.

Pre nedelju dana se iz radne grupe se povukla Ljiljana Smajlović, iz protesta što je na mesto državnog sekretara za medije došao Aleksandar Gajović, nekada urednik Ilustrovane Politike, koji je izjavljivao da žene ne treba birati za predsednice kao i da „muškarac mora da vodi kuću“.

Nedavno se iz ovog tela povukla i Dalila Ljubičić „zbog okolnosti koje su u međuvremenu narušile kredibilitet radne grupe“, a iz Asocijacije medija su napomenuli i da je metodologija od početka bila pogrešna, a dosadašnji način izrade dokumenta neefikasan.

Radna grupa za izradu medijske strategije je, inače, nakon višemesečnog odlaganja najzad formirana sredinom jula. Osim članova novinarskih i medijskih udruženja koji su u međuvremenu istupili, u radnoj grupi su reditelj, producent i scenarista Stanko Crnobrnja kao nezavisni stručnjak, predstavnica RAB Srbija i Odbora za elektronske medije Privredne komore Srbije Maja Raković, nezavisni stručnjak za zaštitu intelektualne svojine i advokatica Tamara Momirov, nezavisni stručnjak za medijsko pravo i advokat Nenad Krajnović, medijski preduzetnik i nezavisni stručnjak za digitalne medije Dejan Nikolić, stručnjak za medijsko pravo i predstavnik PROUNS-a i SINOS-a Milan Petković, član Saveta Komisije za zaštitu konkurencije Čedomir Radojčić, potom Irini Reljin iz Ministarstva trgovine, Dejan Masliković iz Ministarstva informisanja, Milivoje Mihajlović iz Radio Beograda, Ištvan Bodžoni kao predstavnik Koordinacije nacionalnih saveta nacionalnih manjina, i v.d. pomoćnika ministra informisanja i koordinator radne grupe Miloš Janković.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend