19. avg 2019.

Kljajić: Problem medija mnogo veći i širi od jednog sastanka od nekoliko sati (VIDEO)

Govoreći o sastanku vlasti i opozicije na kome u ponedeljak treba da se razgovara o medijima, novinarka Sanja Kljajić kaže da je taj problem mnogo veći i širi od jednog sastanka koji će trajati nekoliko sati.

„Novinarska udruženja će biti prisutna na početku, ali situacija je tako nameštena da nemate izlaza. Ako odete neko će vam prebaciti što ste s njima pregovarali, a ako ne odete propustićete priliku da im u lice kažete šta mislite“.

Kako je rekla, debata o bojkotu izbora se vodi u politički infantilnom društvu.

„Stoje argumenti za i protiv, ali mi ne znamo šta je bojkot, kako će izgledati. Isto kao veliki protest opozicije 13. aprila mi ni smo znali kako će izgledati, izveštavali smo sa protesta i onda smo videli debakl“, kaže ona.

„Čini mi se da nijedna od opozicionih stranaka nema kapacitet da sprovede bojkot, jer nema infrastrukturu na lokalu, možda je jedino Demokratskoj stranci preostalo nešto. Tako da sa ljudima na lokalu, koji znaju šta im je potrebno, nema ko da razgovara“, smatra novinarka Sanja Kljajić.

Kljajić dodaje i da je  znatiželjna da vidi da li će bojkota biti.

„Ono što mi je drago je što su razgovori vlasti i opozicije na FPN iza zatvorenih vrata, jer da nisu, videli bismo rijaliti, jer bi svako slao poruke svojim biračima. Ja mislim da ni u opoziciji ne znaju kako će bojkot da izgleda“.

Na naslovnim stranicama Kurira, Informera, Srpskog Telegrafa i lista Alo za prvih šest meseci ove godine objavljeno je najmanje 419 lažnih, neutemeljenih ili vesti čije navode nije moguće proveriti, pokazuje analiza Raskrikavanja. Ovom analizom nisu bile obuhvaćene vesti iz sveta šou-biznisa.

„I u medijima koji profesionalno rade se izgubio onaj bekgraund da bismo razumeli vesti koje čitamo. Što se tiče lažnih vesti –  zgražavamo se nekoliko dana i onda nastavljamo po starom. Teško je informisati se danas, od lažnih vesti mnogo su gore upakovane laži ili prećutani delovi istine kojih ima u većoj meri i bojim se da će ih biti više.

Na pitanje kako se boriti protiv lažnih vesti, Sanja Kljajić kaže – istinom.

„Nikako da napravimo razliku šta su mediji, ko su mediji i ko su novinari. Svi zajedno smo podbacili da objasnimo ko nisu novinari i zašto to nisu. Ljudi, na primer, ne znaju šta je problem što je Vučić privh deset vesti“.

Direktorka novosadskog Kanala 9 Maja Pavlović koja ponovo štrajkuje glađu izjavila je da se oseća dobro i da joj se niko iz institucija nije javio.

„Setimo se kako se završio prethodni štrajk glađu, predstavom da je iznapadana sa svih strana, da je dovedena da joj se objasni da je ovo pravna država. Sa državnim sekretarom je teško razgovarati, ja sam saglasna sa stavom da štrajk nije način, to je krajnja metoda, ali moramo imati razumevanje da joj ništa nije ostalo. Možemo da vidimo da lokalni mediji prolaze isto, ali odustaju jer im je život važniji. Ako je Brnabić govorila da nije nadžležna onda ne znam kako bi Vučić pomogao. Bilo bi tužno da on reši probleme, naša nesreća je što moramo da čekamo mig predsednika da bi se nešto uradilo. Ako do toga dođe, to će biti privremeno rešenje da bismo imali neku predstavu“.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend