19. jan 2017.

Komisija o zahtevu Bete i Foneta: Državna pomoć Tanjugu za 2012. godinu je dozvoljena

Na osnovu zahteva novinskih agencija Bete i Fonet za naknadnom kontrolom, Komisija za kontrolu državne pomoći odlučila je krajem decembra 2016. godine da je državna pomoć koju je Ministarstvo kulture i informisanja dodelilo agenciji Tanjug u 2012. godini u iznosu od 209.550.000 dozvoljena. Komisija je ocenila i da se naknade isplaćene ovoj agenciji u 2010. i 2011. godini „ne odnose na državnu pomoć“ jer tada nije postojala regulativa za tu oblast.

Kako stoji u rešenju, Komisija je utvrdila da je ugovor između Ministarstva kulture i informisanja i novinske agencije Tanjug zaključen u skladu sa Zakonom o budžetu, kao i da je predmet ugovora za 2012. godinu bilo finansiranje delatnosti, odnosno poslova, od javnog interesa koje obavlja Tanjug u skladu sa Zakonom o Tanjugu.

„Komisija je zaključila da je Zakonom JP Tanjug jasno povereno obavljanje delatnosti javnog informisanja kao delatnosti od opšteg ekonomskog interesa, da je visina naknade za obavljanje usluga unapred određena u iznosu od 209.550.000 dinara i da visina ove naknade ne prelazi iznos neophodan za pokrivanje troškova obavljanja osnovne delatnosti, što znači da nema prekomerne naknade. Uzimajući u obzir navedeno, komisija ocenjuje da su ispunjeni uslovi za dodelu državne pomoći u obliku naknade za obavljanje usluga od opšteg ekonomskog interesa“, stoji u rešenju.

„Naknada za pružanje usluga od opšteg ekonomskog interesa predstavlja dozvoljenu državnu pomoć i davalac pomoći nije bio u obavezi da je prijavi Komisiji na odlučivanje o dozvoljenosti“, zaključak je Komisije.

Zahtev Bete i Foneta za pokretanje postupka naknadne kontrole dozvoljenosti državne pomoći dodeljene agenciji Tanjug u 2010. i 2011. godini, Komisija je ocenila kao neosnovan jer se „za sufinansiranje obavljanja delatnosti informisanja u 2010. i 2011. godini ne primenjuju pravila za dodelu državne pomoći“.

„U periodu do 1. januara 2012. godine, državna pomoć javnim preduzećima nije bila uređena u pravnom sistemu Republike Srbije, pa nisu ni postojali propisi na osnovu kojih bi se cenilo da li je ona u konretnom slučaju dozvoljena ili nije, niti je pomoć državnim preduzećima do tada smatrana državnom pomoći, u smislu zakona i Uredbe o pravilima za dodelu državne pomoći“, stoji u rešenju.

Novinaske agencije Beta i Fonet 18. juna 2012. godine podnele su Komisiji zahtev za pokretanje postupka naknadne kontrole dozvoljenosti državne pomoći dodeljene agenciji Tanjug u 2010, 2011. i 2012. godini.

Komisija je, najpre, zaključkom iz avgusta iste godine odbacila zahtev zbog „nepostojanja uslova za pokretanje postupka“. Nakon žalbe Bete i Tanjuga, Komisija je delimično uvažila žalbu, pa je u rešenju navela da se za naknade Tanjugu u 2010. i 2011. godini ne primenjuju pravila za kontrolu državne pomoći, a da se za uplate u 2012. godini zahtev agencija za naknadnu kontrolu odbacuje.

U decembru 2012. godine Beta i Fonet podnose tužbu Upravnom sudu koji poništava rešenje Komisije i vraća joj predmet na ponovno odlučivanje. Oktobra 2015. godine Komisija je pokrenula postupak naknadne kontrole dozvoljenosti državne pomoći koja je u 2012. godini dodeljena agenciji Tanjug, koji je okončan 29. decembra 2016. godine.

Protiv rešenja Komisije, novinske agencije Beta i Fonet mogu pokrenuti upravni spor.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend