11. maj 2018.

Ministarstvo kulture krije biografije članova medijskih komisija

Najveće novinarske organizacije optužile Ministarstvo kulture i informisanja da prilikom izbora članova medijskih komisija favorizuje nereprezentativna udruženja. Ministarstvo: Neka traže biografije po zakonu o dostupnosti informacija

Foto: Cenzolovka

Ministarstvo kulture i informisanja objavilo je nedavno imena članova osam stručnih komisija koje predlažu projekte na ovogodišnjim konkursima za sufinansiranje proizvodnje medijskog sadržaja od javnog interesa koje je raspisalo.

Sastav komisija objavljen je na sajtu Ministarstva samo dan nakon što su to zahtevale Koalicija novinarskih i medijskih udruženja (UNS, NUNS, Lokal pres, ANEM, NDNV) i Asocijacija medija.

Ministarstvo je uz imena članova konkursnih komisija objavilo i uopštenu formulaciju da su ih predložila „novinarska udruženja i medijske asocijacije“, ali ne i nazive tih udruženja i asocijacija, što je bio zahtev Koalicije novinarskih i medijskih udruženja i Asocijacija medija. Ono nije objavilo ni spisak svih regularno predloženih kandidata za članove komisija, kao ni njihove biografije, što su ova koalicija i asocijacija takođe zahtevale.

– Ministarstvo kulture i informisanja, u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima, nema obavezu da objavi sve predloge kandidata za komisije i njihove biografije. Koalicija novinarskih i medijskih udruženja i Asocijacija medija mogu da ostvare uvid u predloge i biografije na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja – kazali su u ovom ministarstvu, odgovarajući na pitanje Danasa da li će ti podaci biti objavljeni.

Na pitanje našeg lista koji su bili kriterijumi za izbor članova tih komisija, u Ministarstvu su kazali da je odabir članova izvršen „na osnovu obrazovanja, radnog iskustva i stečenih znanja i veština“, bez preciziranja kako se ocenjuju ovi profesionalni kriterijumi. Ono je navelo i da se „vodi računa da nijedan član komisije ne bude u sukobu interesa“, uz pojašnjenje da član komisije na određenom konkursu ne može biti neko ko radi za medij ili je pripadnik medijskog udruženja koje je apliciralo na konkursu.

Koalicija i Asocijacija su prethodno saopštile da imaju saznanja da ovogodišnje konkursne komisije koje je formiralo Ministarstvo „većinskim delom nisu sastavljene od predstavnika reprezentativnih novinarskih i medijskih udruženja, već, naprotiv, od predstavnika nereprezentativnih udruženja i koalicija“. U sastavu ovih komisija UNS i NUNS imaju po dva člana, dok lokalno udruženje Društvo novinara Niša i PROUNS imaju ukupno sedam članova. Članica Koalicije Lokal pres ima dva, dok Asocijacija medija, ANEM i NDNV imaju po jednog člana. Pored imena čak 14 članova komisija stoji da su nezavisni medijski eksperti, navode one.

– Zahtevamo od Ministarstva kulture da ne obesmišljava proces projektnog sufinansiranja favorizovanjem nereprezentativnih udruženja, čiji su predstavnici dokazali svoju nestručnost i pristrasnost na mnogim lokalnim konkursima, kao na primer u Kikindi, Smederevu, Pančevu i mnogim drugim mestima, dodeljujući javna sredstva raznim fantomskim medijima koji nisu proizveli bilo kakav sadrža – navele su Koalicija i Asocijacija, uz ocenu da ta udruženja „ni postojeće zakonske odredbe ne poznaju dobro“ i da su njihovi predstavnici potpisali upravo povučeni nacrt Medijske strategije.

Na optužbe o „nereprezentativnosti“ reagovalo je Društvo novinara Niša (DNN), inače „pomenuto“ u saopštenju Koalicije i Asocijacije. DNN je navelo da ono nije lokalno, već „snažno, reprezentativno, regionalno udruženje novinara i medijskih profesionalaca“, koje je „uvažavano i od strane relevantnih međunarodnih institucija“. Ovo novinarsko udruženje je poručilo da novinarstvo postoji i van „kruga dvojke“, te da „pismeni i pošteni medijski poslenici rade i u ostalim krajevima naše zemlje“. Reagovanje DNN-a dostavljeno je nadležnim državnim organima i resornim predstavnicima Evropske komisije i OEBS-a.

– Apsolutno sam siguran da su predstavnici DNN do sada u svim komisijama u kojima su bili sve radili u skladu sa medijskim zakonima, u čijoj je izradi inače prioritetno učestvovala Koalicija novinarskih i medijskih udruženja, te zbog poštovanja tih zakona ne bi trebalo da se „buni“. Ne znam primere koje Koalicija navodi, ali sam uveren da su njene ocene o nestručnosti i pristrasnosti članova komisije iz drugih udruženja – paušalne, tim pre što su i članovi komisija iz te koalicije umeli da „pokažu“ nestručnost – kaže Dejan Kostić, član Nadzornog odbora i bivši predsednik Društva novinara Niša.

Kostić za naš list kaže da je i Društvo novinara Niša od samog početka ukazivalo da kriterijumi za izbor članova medijskih komisija nisu dovoljno precizni. On ocenjuje da bi Ministarstvo i svi koji raspisuju medijske konkurse „u cilju potpune transparentnosti“ trebalo da objave sastav komisija, organizacije i asocijacije iz kojih dolaze njihovi članovi, njihove radne biografije, kao i kriterijume po kojima su izabrani.

Predrag Blagojević, predsednik Asocijacije onlajn medija i urednik Južnih vesti, pak, kaže da je činjenica da „fantomska medijska i novinarska udruženja, nepoznata čak i dobrim poznavaocima medijske scene, koja nemaju čak ni svoje veb-sajtove, sve češće delegiraju članove konkursnih komisija“.

– Uz sve više potpuno anonimnih i samozvanih „nezavisnih stručnjaka za medije“, vlast na svim nivoima u te komisije postavlja upravo takve, suštinski marionetske kadrove, koje zatim koristi kao izgovor za skandalozne raspodele novca poreskih obveznika. „Projektno sufinansiranje javnog interesa u oblasti javnog informisanja“ je i na taj način pretvoreno u mehanizam za finansiranje medija lojalnih vlastima, koji, pritom, retkim nezavisnim medijima nisu više konkurencija, već nelojalna konkurencija. Time se postiže cilj potpuno suprotan svrsi – stvaraju se marionetski mediji, a gase svi koji kritički izveštavaju o radu vlasti – ocenjuje Blagojević za naš list.

Ministarstvo kulture i informisanja je, inače, objavilo imena članova komisija za osam svojih konkursa za sufinansiranje proizvodnje medijskih sadržaja. Reč je o konkursima za radio i internet medije, televizije, štampane medije i servise novinskih agencija, elektronske medije na teritoriji Kosova i Metohije, kao i one namenjene nacionalnim manjinama, osobama sa invaliditetom, pripadnicima srpskog naroda u zemljama regiona i unapređenju profesionalnih i etičkih standarda u oblasti javnog informisanja.

„Nezavisni kandidati“ iz vlade

Koalicija i Asocijacija su takođe upozorile da su u konkursne komisije koje je obrazovalo Ministarstvo „imenovana i tri činovnika državnih organa, što nije u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima“. U Ministarstvu su potvrdili da su u komisije na konkursima namenjenim pripadnicima srpskog naroda u zemljama regiona, nacionalnim manjinama i elektronskim medijima na KIM „u svojstvu nezavisnih kandidata“ uvršteni i službenici iz nadležnih kancelarija Vlade Srbije, „koji poznaju specifičnosti ciljne grupe na koju se konkurs odnosi i njihove medije“. Ova tri člana za svoj rad u komisijama ne dobijaju honorar, rekli su oni.

Novinarska udruženja napustila komisije

Novinarska i medijska udruženja (NUNS, NDNV, ANEM i Lokal pres) odlučili su da povuku svoje predstavnike iz komisija Ministarstva kulture i informisanja za ocenjivanje medijskih projekata i smatraju da je jedini izlaz iz postojeće situacije – obustavljanje konkursnog procesa, formiranje novih konkursnih komisija u skladu sa zakonom i dobrom praksom, kao i poništavanje rezultata dosadašnjeg rada na vrednovanju predloga projekata. „Ministarstvo kulture i informisanja obesmislilo je proces konkursnog sufinansiranja javnog interesa u sferi javnog informisanja imenovanjem velikog broja kompromitovanih medijskih i paramedijskih radnika, iz fantomskih ili vlasti bliskih udruženja u konkursne komisije. U pitanju su osobe koje su u prethodnom periodu, na lokalnim konkursima dodeljivali novac isključivo medijima bliskim vlasti, među kojima i onima koji svakodnevno i drastično krše Kodeks novinara Srbije, a istovremeno su diskriminisali profesionalne i kvalitetne medije koji rade u javnom interesu. Osim toga, Ministarstvo je u komisije imenovalo kao medijske stručnjake stručnoj javnosti potpuno nepoznate osobe, u čije kvalifikacije i dobre namere – opravdano izražavamo sumnju, navodi se u saopštenju ovih organizacija.

Sastanak UNS sa Gajovićem

Beograd – Na sastanku u Ministarstvu kulture i informisanja predsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Vladimir Radomirović rekao je državnom sekretaru za informisanje Aleksandru Gajoviću da komisije za projektno sufinansiranje nemaju legitimitet, ali je najavio da će UNS učestvovati u komisijama, ako Ministarstvo poboljša njihov sastav. Kako se navodi u saopštenju UNS, Gajović je odgovorio da su „nesuglasice nepremostive, ali je bitno da se kao Vlada rukovodimo politikom kompromisa“.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend