24. feb 2022.

Mlakić: Vučićeva Liga šampiona – kako i u BiH širi propagandu i uticaj

"Nas u Bosni i Hercegovini u ovoj priči nema. Zato neka vas ne iznenadi ukoliko ne budete u mogućnosti da gledate finale narednog Svetskog prvenstva u fudbalu ukoliko ne iskeširate dodatnih desetak maraka. Ako vas to teši, verovatno ćete u tom terminu moći da pogledati derbi druge finske rukometne lige. Odabrao: Aleksandar Vučić", piše u kolumni za Bljesak.info bosanskohercegovački pisac Josip Mlakić. On se u svojoj analizi osvrnuo na ukidanje kanala koji su u vlasništvu Telekoma Srbije i pod direktnim uticajem predsednika Aleksandra Vučića.

„Umesto utakmica osmine finala fudbalske Lige šampiona, za koju televizijska prava ima Arena sport, medijski koncern čiji je vlasnik Telekom Srbije, mobilni operater u vlasništvu države, a samim tim i pod punom kontrolom režima Aleksandra Vučića, korisnici Eronetove platforme mogli su u utorak gledati na jednom otvorenom kanalu Arena sporta nekakvu rukometnu utakmicu, valjda portugalsku ligu, jer je jedan od klubova koji su nastupili bila lisabonska Benfika, a na drugom snimku utakmice francuske fudbalske lige od pre dva dana“, navodi u kolumni.

U svojoj analizi Mlakić kaže da su korisnici, odnosno gledaoci u BiH kolateralna šteta politike Aleksandra Vučića koji preko Arena sporta „pokušava da uguši poslednje džepove medijskog otpora u Srbiji“, „šireći taj sukob na celu regiju“.

Najveći trn u oku Aleksandra Vučića je, tvrdi, United Media, koja je sa svojim sportskim kanalima (Sport klub) jedina dostojna konkurencija Arena sportu u ovom segmentu. „Vučić zapravo ne želi da uništi Sport klub, već televiziju N1, koja je takođe u vlasništvu United Medie. Sport klub je najprofitabilniji deo ovog koncerna, tako da Vučić preko njega želi ugasiti jednu od poslednjih televizija koja nije pod njegovom direktnom kontrolom… Sukob između Vučićevog režima i uredništva N1 i dalje traje s nesmanjenom žestinom. Pre nekoliko dana premijerka Srbije Ana Brnabić oštro je reagirala na svom Tviter profilu protiv uredništva televizije N1, kada je ova televizija preko svoje emisije “DecenijaAVlasti” pokušala da poveže porast nasilja prema ženama s politikom Aleksandra Vučića. S popriličnom dozom preterivanja, Ana Brnabić je napisala kako „nikad ništa strašnije nije viđeno u srpskoj politici’“, piše Mlakić u svojoj kolumni za Bljesak.info.

Mlakić se u tekstu osvrće na direktan okršaj predsednika Srbije sa većinskim vlasnikom United Medije Draganom Šolakom i pojašnjava ulogu države u pokušaju uništavanja konkurencije i slobode medija.

„Pre nešto više od pola godine, u julu 2021, Arena sport je otkupila prava na prenose engleske Premijer lige, za što će u narednih pet godina, na koliko je potpisan ugovor, platiti ogromnih 600 miliona evra. Ova informacija izazvala je veliku pažnju i u drugim zemljama bivše države, poput Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine, u kojima deluje ova medijska kuća. Nikome nije bilo jasno što se događa, pogotovo ako se zna da je godinama prava na prenošenje Premijer lige imao kanal Sport klub, koji ih je plaćao deset miliona evra godišnje, odnosno deset puta manje od Arena sporta. Međutim, Arena sport, odnosno Telekom Srbije otišao je i korak dalje, kupujući prava na gotovo sve važnije sportske događaje u svetu. Tim povodom je Vučić Draganu Šolaku, većinskom vlasniku United Medie, poručio sledeće: ‘Pobeđuje Telekom, iako mi nemamo ništa protiv da i privatnici napreduju, ali ponegde država, gde ima svoj udeo, hoće da se takmiči, pa će ljudi gledati i francusku i italijansku ligu. Šta vas briga, vi imate belorusku i ukrajinsku ligu i to je u redu'“, podsetio je kolumnista.

U kolumni se navodi i da profesor sa ljubljanskog Fakulteta društvenih nauka Marko Milosavljević kaže televizijske kompanije iz Nemačke (koja ima četiri puta više stanovnika nego cela bivša Jugoslavija) platile manje novca za prenos Premijer lige od Telekoma Srbije. „Sve je ovo još čudnije ako se zna da je Telekom Srbije prezadužena firma, da dug ovog operatera, po tvrdnjama Marka Milosavljevića, iznosi čak 1,5 milijardi evra“, navodi Mlakić u kolumni i pita: „Koji su motivi Aleksandra Vučića koji stoji iza cele ove priče? Milosavljević to pojašnjava Vučićevim ambicijama da na ovaj način proširi svoj uticaj u regiji. „Sportske programe oni vide kao oruđe za širenje svog uticaja, koji kasnije ne bi bio samo sportski, na susedne države“, tvrdi Milosavljević. On je Vučićevu strategiju uporedio s onom Viktora Orbana: „Orban, takođe, kupovinom medija, gradnjom stadiona, osnivanjem fudbalskih akademije u susednim državama, Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji… Želi proširiti svoj uticaj… Milosavljević veruje da će Evropska komisija reagovati na ovu praksu u zemljama članicama Evropske unije, Sloveniji i Hrvatskoj, zbog zakona koji važe u Uniji, a koji su doneseni zbog Rusije i Kine, koji zabranjuju da se državnim subvencionisanjem neke kompanije čine konkurentnijim u odnosu na druge. A ovde se očigledno radi o tome, da kompanija u državnom vlasništvu, Telekom Srbije, unapred ukalkulisanim gubicima guši konkurenciju“, zaključio je Mlakić.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend