31. mar 2023.

N1 saznaje: Ko je hrvatski lobista koji bi da „izbriše“ Telekom iz izveštaja EP

Kako saznaje N1 u krugovima bliskim poslanicima Evropskog parlementa, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik nije jedini koji radi na tome da Telekom Srbija ne bude spomenut u izveštaju tog tela o Srbiji. Izvori iz dve različite grupacije u okviru Evropskog parlamenta potvrdili su nam da je preko svog dugogodišnjeg partnera Igora Žeželja, Telekom angažovao profesionalnog lobistu iz Hrvatske Daniela Mondekara kako bi im pomogao da Telekom nestane iz amandmana na izveštaj o Srbiji.

Snimak ekrana, N1

Mondekar se navodno ovih dana sastaje sa poslanicima, pre svega onih koji dolaze iz Slovenije i Hrvatske i lobira u ime Telekoma.

Mondekar je bivši saborski zastupnik, član SDP-a. Sada savetnik za odnose sa ustanovama EU. Njgove veze sežu do vrha Evropske komisije, rekao nam je izvor iz EP, koji navodi i da je pre nekoliko meseci Mondekar pomogao vlasniku Adria Media grupe Igoru Žeželju da kupi portal Euroaktiv.

Evropski parlement je inače na nogama zbog izveštaja o Srbiji koji bi trebalo da bude usvojen u maju.

Naime, prvi put u istoriji dogodilo se da pre usaglašavanja teksta u javnost procure amandmani na nacrt izveštaja. Sa amandmanima, u javnost je procureo i zahtev da se Telekom Srbija i njegove afere ne pominju u izveštaju.

Izvor iz EP rekao je za N1 da je dokument u kome se traži da se Telekom Srbija ne pominje u izveštaju o napretku Srbije, zapravo predlog sa kojim je izvestilac za Srbiju Vladimir Bilčik došao na sastanak o usaglašavanju amandmana.

Dva izvora iz EP, potvrdila su za N1 da je izvestilac za Srbiju Vladimir Bilčik predstavio poslanicima, kako navode, „ugao Telekoma Srbija“ i razloge zašto Telekom ne bi trebalo da se pominje u izveštaju.

Izvor N1 iz Evropskog parlementa kaže da Bilčikovi argumenti nisu prihvaćeni, i da deo o medijima i Telekomu Srbija ostaje u tekstu amandmana na nacrt izveštaja.

Izvor N1 iz druge grupacije u EP kaže da se podigla velika bura i da se postavlja pitanje motiva Vladimira Bilčika, koji dolazi iz Evropske narodne partije, o razlozima zašto se zalaže za Telekom Srbija.

Bilčik je telu EP sa sprečavanje korupcije prijavio da je u utorak i sredu imao sastanke – najpre sa predstavnicima Adria media grupe Igora Žeželja, a zatim i sa predstavnicima Telekoma. To je po pravilima EP morao da uradi.

„Telekom će biti izbrisan iz samo jednog od desetak amandmana“

Urednik European Western Balkansa Nemanja Todorović Štiplija za N1 kaže da očekuje da će na kraju Telekom biti izbrisan samo iz jednog amandmana od desetak u koliko se pominje, odnosno da neće biti pobrojan na listi najvećih afera čije rasvetljavanje EP traži.

„To je onaj amandman koji pominje sve one najveće afere koje su potresale ovu vlast. Preko Savamale, Jovanjice, Krušika, i dalje. Imam razumevanje za to, jer možda Telekom Srbija i jeste jedna afera koja nije na tom nivou kao što su Savamala i Krušik, ili Jovanjca. Ali, očekujem da će u ostatku izveštaja Telekom Srbija ostati pomenut kao kompanija koja učestvuje u zarobljavanju medijske scene u Srbiji“, kaže Todorović Štiplija.

Iz dokumenta do koga je prethodno došao N1, između ostalog vidi se da se u jednom od amandmana Telekom kritikuje kao instrument vladajuće stranke da utiče na medijsko tržište u Srbiji, dok se u drugom amandmanu telekomunikaciona kompanija u vlasništvu države kritikuje jer omogućava emitovanje kanala Russia Today.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend