31. mar 2023.

„Bilčikova odluka, ukoliko je vest tačna, teško objašnjiva“: Šta se zna o amandmanima u izveštaju o Srbiji koji smetaju Telekomu?

Dokument u kome se traži da se Telekom Srbija ne pominje u izveštaju Evropskog parlamenta o napretku Srbije, zapravo je predlog sa kojim je izvestilac za Srbiju Vladimir Bilčik došao na sastanak o usaglašavanju amandmana, objavio je danas N1 saznanje do kog je došao od izvora iz EP. Kako navodi taj izvor, usaglašavanje je trajalo tri sata, znatno duže nego što je uobičajeno i Bilčikovi predlozi nisu prihvaćeni.

„Deo o medijima i Telekomu Srbija, ostao je u tekstu amandmana na nacrt izveštaja“, naveo je izvor iz Evropskog parlamenta za N1.

Drugi izvor je rekao za N1 da iz teksta amandmana, ipak, jeste izbačen deo navoda o aferama u koje je Telekom umešan, ali da je ostao veći deo amandmana o ulozi Telekoma Srbija u kontroli medijskog prostora u Srbiji.

Sa druge strane, Nova.rs je objavila da je informacija da je Bilčik tražio je da se Telekom Srbija ne spominje u izveštaju EP, isplivala u javnost samo dan nakon što je Bilčik održao zvanični sastanak sa predstavnicima te kompanije.

Sastanak čiji je radni naziv bio „Medijsko okruženje u Srbiji“, održan je u sredu, 29. marta, a kako navodi Nova.rs, bio je posvećen „izveštaju Komsije o Srbiji“. Međutim, nije objavljeno ko su predstavnici Telekoma koji su prisustvovali sastanku sa Bilčikom.

Dan ranije na sastanak sa izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju imali su predstavnici Adria Media Grupe, vlasnikom Kurira i Eurokativ Srbija, a kako se navodi na zvaničnom sajtu Evropskog parlamenta, radni naziv sastanka je bio „Srpski mediji i EU integracije“.

List Danas je kontaktirao Vladimira Bilčika sa pitanjem da li on stoji iza predloga da se Telekom izostavi iz izveštaja i zašto, ali nije dobio odgovor iz kancelarije izvestioca za Srbiju do zaključenja štampanog izdanja ovog broja Danasa.

Rodoljub Šabić, nekadašnji Poverenik za informacije od javnog značaja, kaže za Danas da je ta Bilčikova odluka, ukoliko je vest tačna, teško objašnjiva.

– Za početak treba prvo sačekati Bilčikovu potvrdu informacije koja se pojavila, a on za sad nije ni potvrdio ni demantovao tu vest. Ako jeste tačno, onda je zaista krajnje diskutabilno. Podsetiću vas, ne tako davno EP je izglasao otvaranje postupka protiv komesara Varheljija, zbog sumnje da je frizirao izveštaje u korist aktuelnog režima. Vrlo verovatno bi ovakva Bilčikova intervencija kod nekih mogla da izazove sličnu reakciju. Dobro je da, čak i ako se zalagao za tako nešto, predlog nije prošao, kaže Šabić za Danas.

Ipak, on navodi da bi ovakav Bilčikov potez bio prilično neobičan, s obzirom na njegove ranije aktivnosti.

– Još pre dve godine u izveštaju je Bilčik takođe bio aktivan, i Telekom jeste bio pominjan u neprijatnom društvu, sa Jovanjicom i Krušikom. Od tada se nije ništa nije promenilo. Čak i sam Bilčik je tada govorio da je rešavanje svakog od tih slučajeva bitno za ceo sistem. Ali, na stranu to šta je Bilčik zaista rekao ili radio, bez ikakve sumnje ovo je jedno upozorenje, šta god mislio EP, Telekom treba da bude tema naše javnosti pre svega. Telekom je u više navrata davao povoda da se od njega traži polaganje računa javnosti. U vreme kada sam bio poverenik, Telekom je bio jedna od najnetransparentnijih institucija. bezbroj puta je podnosio tužbe protiv poverenika i sklanjao od očiju javnosti niz informacijana koje javnost ima prava da zna. Mi smo u samo nekoliko godina imali više situacija koje su diskutabilne sa stanovišta naših zakona, u kontekstu ponašanja Telekoma. Primera radi, osnivanje novih televizija suprotno odredbama naših medijskih zakona, da subjekt koji je u državnom vlasništvu to ne treba da radi, pa zatim krajnje čudno preuzimanje operatera Pošte na način koji je kontroverzan sa stanovišta više zakona, najpre Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, i konačno neverovatna odluka da se za 600 miliona kupuje pravo za prenos engleske fudbalske lige, podseća Šabić.

Naš sagovornik ističe da javnost već godinama unazad sluša nepotpune podatke o blago rečeno kontroverznim potezima i informacije o rastućem dugu Telekome koji je navodno dostigao dve milijarde dinara.

– Čak i nezavisno od Bilčika i EK, bilo bi krajnje vreme da mi ovde u Srbiji zaista čujemo šta se sa Telekomom dešava. To je subjek koji je posle EPS-a druga zlatna koka u vlasništvu države, a znamo u kako katastrofalnom stanju je sada EPS. Trebalo bi da srpska javnost da čuje šta se stvarno, obrazloženo i potpuno tačno, događa, zaključuje Šabić.

„Još ću da pomislim da i Bilčika plaćaju Telekom i Vučić? Ali taman posla…“, napisala je na Tviteru potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić, povodom vesti da je izvestilac za Srbiju Vladimir Bilčik predložio da se Telekom Srbija izostavi iz izveštaja o napretku Srbije.

Na pitanje N1 da prokomentariše svoj tvit, Tepić je rekla:

„Pa kako to ne pitati? Ako znamo da brojni poslanici Evropskog parlamenta traže da se ispita „slučaj Telekom“, ako smo mi iz Stranke slobode i pravde već godinama unazad toliko dokaza dali i otkrivali malverzacije Telekoma, a onda Bilčik kao izvestilac za Srbiju kaže ne, šta to znači? Biće da onda treba ispitati „slučaj Bilčik“ i da li je taj čovek nečiji lobista ili evroparlamentarac“, rekla je Marinika Tepić.

Inače, Telekom Srbija se žalio Evropskoj uniji sa zahtevom da se ta telekomunikaciona kompanija izbriše iz amandmana na nacrt izveštaja o napretku Srbije, pokazuje dokument do kojeg je došla televizija N1.

Grupa evroposlanika je prethodno podnela više amandmana na nacrt izveštaja o napretku Srbije, u kojima traži da se u izveštaj Evropske komisije uključi slučaj Telekoma Srbija i to u negativnom kontekstu.

Tako se u jednom od amandmana Telekom kritikuje kao instrument vladajuće stranke da utiče na medijsko tržište u Srbiji, dok se u drugom amandmanu telekomunikaciona kompanija u vlasništvu države kritikuje jer omogućava emitovanje kanala Russia Today.

U amandmanu koji se odnosi na oblasti korupcije i organizovanog kriminala, evroposlanici traže da se u tekst izveštaja o napretku Srbije uz afere Krušik, Jovanjica i Savamala, doda i Telekom, a nadležni organi pozovu da ispitaju te slučajeve.

Telekom se u odgovoru na amandman, u koji je televizija N1 imala uvid, brani obrazloženjem da nikada do sada nijedan javni organ niti sud nije utvrdio da je ta telekomunikaciona kompanije učestvovala u aktivnostima korupcije i organizovanog kriminala.

Nova.rs je objavila i šta tačno piše u amandmanima na izveštaj u kojima se pominje Telekom.

U amandmanu 195, čiju su podnosioci Klemen Grošelj, Petras Auštrevičijus, Ilhan Kjučjuk, Natali Loazo, Malik Azmani, Ramona Strugariu, Havijer Nart, konstatuje se da je Srbija ostvarila veoma ograničen napredak u borbi protiv korupcije, te se Srbiju upućuje poziv da pruži ubedljive rezultate u slučajevima od visokog javnog interesa, uključujući Кrušik, Jovanjicu, Telekom Srbije i Savamalu.

„EP je zabrinut zbog malog napretka u ovim slučajevima nakon prošlogodišnjeg izvještaja, naglašava da će biti potrebno više napora i politike za postizanje opipljivih rezultata, posebno u pogledu teškog i organiziranog kriminala“, navodi se u predlogu amandmana.

U amandmanu 196, čiji su podnosioci Tonino Picula i Dimitris Papadakis, stoji gotovo identičan opis situacije u Srbiji. I u ovom amandmanu se pominje afera Telekom, uz Jovanjicu, Krušik i Savamalu, uz napomenu da srpska vlast istraži i krivično goni one koji su odgovorni za pritiske na birače.

U amandmanu 253, čiji su predlagači, Klemen Grošelj, Petras Auštrevičijus, Ilhan Kjučjuk, Natali Luazo, Ramona Strugariu, Havijer Nart osuđuje se otvaranje kancelarije RT-a (Raša Tudej) u Beogradu i pokretanje njenog onlajn servisa vesti na srpskom jeziku.

„Osuđuje državni Telekom Srbije što je omogućio njegov prenos. EP poziva srpske vlasti da se suprotstave hibridnim pretnjama i usklade se sa odlukom Saveta o obustavi emitovanje aktivnosti Sputnjika i RT-a“, navodi se u tekstu. Poslanici su pozvali Srbiju da se bori protiv dezinformacija, uključujući manipulativne anti-EU narative.

U amandmanu 268, čiji su predlagači Klemen Grošelj, Petras Auštrevičius, Ilhan Kjučjuk, Ramona Strugariu, Havijer Nart ističe se da su izbori članova Regulatornog tela za elektronske medije (REM), kao i članova Upravnog odbora Radio-televizije Srbije u junu 2021, viđeni kao kontroverzni.

„EP je zabrinut zbog nekih javnih procena da je donošenje odluka u REM politički pristrasno i primećuje novi otvoreni poziv za dodelu frekvencija i licenci nacionalne televizije i naglašava važnost pravednog i transparentnog procesa. EP je dalje zabrinut zbog pitanja vezanih za koncentraciju medija u slučaju Telekom Srbija, naglašava važnost poboljšanja funkcionisanja i nezavisnosti REM-a u skladu sa preporukama međupartijskog dijaloga u cilju jačanja medijskog pluralizma i implementacije medijske strategije“, navodi se u amandmanu.

U amandmanu 274, čiji su predlagači Klemen Grošelj, Petras Auštrevičijus, Ilhan Kjučjuk, Natali Luazo, Ramona Strugariu, Havijer Nart, osuđuje se državno finansiranje Telekoma Srbija, koje kompaniji daje nepravednu konkurentsku prednost i doprinosi opadanju stanja nezavisnih medija u Srbiji.

„EP poziva Evropsku komisiju da ispita zajam Evropske investicione banke Telekomu Srbija s obzirom na navodnu zloupotrebu svog dominantnog položaja na tržištu i korišćenje od strane države za kontrolu medijskog okruženja u Srbiji i susednim zemljama“, piše u tekstu.

U amandman 275, čiji su podnosioci Klemen Grošelj, Petras Auštrevičijus, Ilhan Kjučjuk, Natali Luazo, Malik Azmani, Ramona Strugariu, Havijer Nar, ističe se da EP žali zbog zbog kašnjenja u implementaciji Medijske strategije.

„EP ponavlja svoju zabrinutost zbog poslovanja Telekoma Srbije, telekomunikacione kompanije u većinskom vlasništvu države, uz uporne navode da je vladajuća stranka koristi da poveća svoj uticaj na medijsko tržište u Srbiji putem kupovine i finansiranja različitih medijskih kuća“, ističe se u tekstu.

U amandmanu 276, čiji su predlagači Demetris Papadakis i Tonino Picula, ponovljene su identične zamerke kao u prethodnom amandmanu, prenosi Nova.rs.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend