10. feb 2022.

Na RTS 34 odsto vremena vladi, 18 vanparlamentarnim strankama, 17 vladajućim

U prilozima Radio-televizije Srbije (RTS 1) od 16. do 31. januara 2022. najviše je bila zastupljena Vlada Srbije, sa oko 34 odsto ukupnog vremena, strankama na vlasti pripalo je 17 procenata, a vanparlamentarnim strankama i pokretima 18 odsto vremena na nacionalnoj televiziji, navodi se u izveštaju "Politički pluralizam" Regulatornog tela za elektronske medije, koji je ta institucija danas prosledila.

Foto: Jana Nikolić, SĆF

Kako se navodi u Izveštaju o nadzoru pružalaca medijskih usluga REM, od ukupno osam sati i dva minuta, koliko je RTS 1 obezbedio političkom pluralizmu, za ukupno 18 vanparlamentarnih stranaka i pokreta, javni servis je posvetio sat i 27 minuta, odnosno nešto više od 18 odsto vremena u prilozima nacionalne televizije, što predstavlja pola sata više u odnosu na monitoring perioda od 1. do 15. januara.

Parlamentarnoj većini, odnosno Srpskoj naprednoj stranci, Socijalističkoj partiji Srbije i Socijaldemokratskoj partiji Srbije posvećeno je sat i 23 minuta, odnosno 17,18 odsto.

Najviše vremena posvećeno je Vladi Srbije, odnosno 34,15 odsto vremena (19,59 procenata u prvom periodu), a predsedniku Republike 11,06 posto (30,22 odsto vremena u prvom periodu).

Televizija Pink posvetila je političkom pluralizmu 35 sati i devet minuta, od čega je učešće predstavnika vlasti iznosilo 56,55 odsto, a 10,84 odsto vremena predstavnicima stranaka na vlasti.

REM u izveštaju navodi da su vanparlamentarne stranke na televiziji bile zastupljene 8,28 odsto vremena, odnosno dva sata i 55 minuta, a kao vanparlamentarne stranke REM je naveo – Srpsku radikalnu stranku, Srpsku listu (parlamentarna stranka na Kosovu), Socijaldemokratska stranka, Stranka slobode i pravde i pokret Dveri.

Socijaldemokratska stranka predstavljena je u negativnom kontekstu u ukupnom trajanju od četiri minuta, dok su Dveri i Stranka slobode i pravde predstavljene u neutralnom kontekstu u trajanju od po jednog minuta. Srpskoj radikalnoj stranci pripalo je dva sata i 19 minuta, a Srpskoj listi 27 minuta.

REM je u saopštenju istakao da je osnovna svrha izveštaja da se „učini transparentnim prostor elektronskih medija koji ostvaruju najveći uticaj na javnost“.

„Samim tim, cilj izveštaja nije osuda pojedinih medija, već ukazivanje na potrebu da se, kada se govori o političkom pluralizmu, medijski prostor oblikuje odgovorno i u javnom interesu“, navodi se u saopštenju.

Istakli su i da izveštaji obuhvataju po 15 dana nadziranog programa i da kao takvi ne predstavljaju reprezentativan period za donošenje konačnih zaključaka o bilo kom pružaocu medijskih usluga, ali da ukazuju na trendove u vezi sa zastupljenošću pojedinih političkih pocija.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend