27. maj 2020.

Nedeljkov: REM produbljuje medijsku krizu i podstiče neprofesionalnost nacionalnih televizija

Umesto svih kablovskih operatera, REM je odlučio da pod nadzor stavi samo televizije N1 i Nova S, i na kraju zaključio da je na te dve televizije vladajuća partija tek na petom mestu po zastupljenosti, ne uzimajući u obzir da i najviši funkcioneri SNS-a i države javno targetiraju te dve televizije, odbijajući da gostuju u emisijama

Raša Nedeljkov (foto: Zoran Drekalović/ CRTA)

„Apsurd koji proističe iz REM-ovog izveštaja glasio bi da opozicija u Srbiji ima i te kako mnogo prostora da promoviše svoje stavove i komunicira s biračima. Nažalost, istina je obrnuta – predstavnici opozicije, pogotovo onaj deo koji je najavio bojkot izbora, gotovo isključivo su prikazani u negativnom tonu, a kada se i nalaze u programu, oni nemaju priliku da sami kažu šta misle, već o njima govore drugi i to najčešće negativno“, kaže za Cenzolovku Raša Nedeljkov, programski direktor organizacije CRTA, komentarišući najnoviji REM-ov monitoring predizbornog programa od 11. do 15. maja.

Izveštaj pokazuje da je na televizijama sa nacionalnom frekvencijom i kablovskim televizijama N1 i Nova S najviše bio zastupljen Savez za Srbiju (SZS) i to 14,91 odsto vremena, dok se na drugom mestu našla izborna lista „Aleksandar Vučić – Za našu decu“ sa 9,33 odsto zastupljenosti.

Nije jasno zašto nije monitorisan program Studija B, BK i TV Kopernikus, televizija koje su konkurisale za nacionalnu frekvenciju. Na sajtu TV Kopernikus navodi se da je to jedna od najgledanijih televizija u Srbiji posle emitera sa nacionalnom frekvencijom

Komentarišući metodologiju Regulatora, Nedeljkov ocenjuje da REM tendenciozno i selektivno analizira delove programa raznorodnih medija, i time iskrivljuje stvarnu sliku medija u Srbiji, umesto da utiče na obezbeđivanje jednake zastupljenosti učesnika izbora i štiti javni interes.

On misli da REM time dodatno produbljuje medijsku krizu i podstiče neprofesionalnost dela medija, naročito televizija koje imaju nacionalnu pokrivenost.

Od kada je nastavljen izborni proces, u organizaciji CRTA često primećuju izostanak pojavljivanja aktera vladajuće većine u izbornim blokovima u vestima, ali i njihovu apsolutnu dominaciju u delu informativnog programa koji nije označen kao predizborni.

Disbalans u izveštavanju o političkim akterima

Za predstavnike organizacija BIRODI i CRTA, koje se godinama bave monitoringom i nadzorom predizbornih i izbornih aktivnosti, ovi nalazi nisu relevantni jer metodologija REM-a, kako tvrde, nije dobra.

BIRODI je saopštio da analiza Regulatora nije u skladu sa međunarodnim standardima ODIHR, Venecijanske komisije i Direktorata za ljudska prava Evropske komisije, kao ni sa praksama koje se poštuju u izborno-posmatračkim misijama.

Posebno je problematično, smatraju u BIRODI-ju, to što se ne analizira tonalitet – pozitivan, negativan i neutralan – prilikom izveštavanja o akterima u izbornom procesu.

Dosadašnji monitorinzi organizacije BIRODI pokazali su ne samo izostanak medijskog diverziteta i balansa već i dominaciju Aleksandra Vučića. Metodologija BIRODI-ja, između ostalog, obuhvata analizu i vremenske i tonalitetske zastupljenosti javnih i stranačkih funkcionera u centralnim informativnim emisijama, tematskoj i žanrovskoj strukturi monitorisanih priloga, sadržaju političke komunikacije javnih funkcionera i lidera političkih partija, što daleko odstupa od pravila za nadzor koja je REM postavio.

FUNKCIONERSKA KAMPANJA UTICAJNIJA OD SPOTOVA U IZBORNOM BLOKU

Funkcionerska kampanja je daleko zastupljenija u delu informativnog programa koji nije označen kao predizborni, upozorava Raša Nedeljkov.

Upravo je ovaj deo programa mnogo uticajniji od kolaža promo spotova u izbornom bloku koji više liči na klasičan, komercijalni reklamni blok nego na informativni sadržaj. Nedostatak medijskog pluralizma ne može se nadomestiti jednomesečnim blokom „predizbornog programa“, niti tendencioznim izveštajima REM-a, kaže Nedeljkov.

Do sličnih rezultata praćenja izveštavanja medija s nacionalnom pokrivenošću došla je i CRTA. Ta organizacija već duže vremena beleži značajan disbalans u izveštavanju o političkim akterima koji učestvuju u vlasti i akterima iz opozicije, ističe Raša Nedeljkov.

Prema nalazima njihovog monitoringa, od 14. oktobra 2019. godine do početka izborne kampanje 4. marta vladajuća većina bila je zastupljena u 75 odsto ukupnog vremena u programima posvećenim domaćim političkim akterima. Opoziciji koja izbore bojkotuje, u tom periodu pripalo je 15 odsto, a opoziciji koja učestvuje na izborima 10 odsto od ukupnog vremena.

Tokom ovog perioda beleži se konstantan trend pristrasnog izveštavanja – o vlasti se izveštavalo pretežno u pozitivnom ili neutralnom tonu, o opoziciji koja se zalaže za bojkot uglavnom se izveštavalo negativno, a o opoziciji koja je najavila učešće na izborima – neutralno.

Zašto baš TV N1 i Nova S?

REM dodatno produbljuje medijsku krizu i podstiče neprofesionalnost dela medija, naročito televizija koje imaju nacionalnu pokrivenost (Raša Nedeljkov)

Osim predizbornog programa javnih servisa, REM je pratio i medijski sadržaj emitera sa nacionalnom frekvencijom, ali i televizija N1 i Nova S. Obrazlažući odluku da te dve komercijalne televizije stave pod nadzor, iz REM-a su tada objasnili da je „odluka doneta u skladu sa načelima koje je Savet Regulatora objavio na svom veb-sajtu, a koja se odnose na sve pružaoce medijskih usluga čiji je program dostupan građanima Republike Srbije“. U tom smislu, onda nije jasno zašto, na primer, nije monitorisan program Studija B, BK i TV Kopernikus, televizija koje su konkurisale za nacionalnu frekvenciju, ali su odbijene. Na sajtu TV Kopernikus navodi se da je to jedna od najgledanijih televizija u Srbiji posle emitera sa nacionalnom frekvencijom.

Tu nelogičnost ističe i Raša Nedeljkov, programski direktor organizacije CRTA, postavljajući pitanje zašto su izabrani baš ti kablovski kanali, a ne svi koji imaju informativno-političko-predizborni program. I kako je moguće da se u istom košu porede sekunde na televizijama sa nacionalnom pokrivenošću i javnim servisima, sa kablovskim ili radijskim kanalima?

PROČITAJTE I: Kako je REM uspeo da zaključi da je SZS na televizijama zastupljeniji od liste Aleksandra Vučića

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend