07. mar 2020.

Politički pritisak ili uobičajena praksa?

Odluku Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) da televizije N1 i Novu S stavi pod nadzor tokom predizborne kampanje pojedini analitičari vide kao novi vid pritiska i zastrašivanja ovih televizija.

Članica Saveta REM-a Olivera Zekić, pak, tvrdi za Danas da je to uobičajena praksa, dok sa N1 poručuju da je monitoring dobrodošao jer oni ionako poštuju sva etička i profesionalna pravila.

Podjednaka zastupljenost svih političkih aktera tokom predizborne kampanje bila je obaveza emitera sa nacionalnom frekvencijom, međutim, ona je sada proširena i na kablovske televizije.

Olivera Zekić navodi za Danas da je to uobičajena praksa, koju omogućava Konvencija o prekograničnim televizijama.

– Za vreme predizborne kampanje, pod nadzorom su sve televizije, kako nacionalne tako i kablovske, čiji je program dostupan na teritoriji Republike Srbije. Da li su registrovane u BiH, Crnoj Gori, Hrvatskoj ili Luksemburgu, manje je bitno, relevantno je jedino da je njihov program vidljiv građanima Srbije – ističe Zekić.

Igor Božić, izvršni producent N1, kaže za Danas da ova televizija poštuje sva pravila, i etička i profesionalna, te da vodi računa o ravnopravnoj zastupljenosti stranaka u izbornom procesu. On dodaje da je monitoring dobrodošao, „ali bismo na kraju monitoringa mogli da vidimo i rezultate svih TV stanica“. Upitan da li kao rezultat monitoring REM-a može da bude upozorenje da N1 nije davao isti prostor svim političkim subjektima, s obzirom da funkcioneri SNS-a ne žele da se pojavljuju na ovoj televiziji, naš sagovornik kaže da se i uprkos toj činjenici ravnopravnost poštuje.

– U našim informativnim emisijama poštujemo ravnopravnost jer prenosimo bitne dnevne događaje. Odluka o tome da li žele ili ne da gostuju je stvar samih stranaka. Kao što znate, SNS ne dolazi godinama kod nas, a nezvanično nam je rečeno da je u pitanju partijska disciplina – ukazuje Božić.

S druge strane, politički analitičar Boban Stojanović kaže za Danas da ne zna šta može da bude motiv REM-a za ovim monitoringom, osim zastrašivanja i nastavka pritisaka na N1 i Novu S.

– Nakon svega sa ukidanjem kanala, sada je ovo novi vid pritisaka. Pod okvirom novog pravilnika su kao doneli tu odluku, ali ne verujem da na ove televizije mogu da utiču. Ako ih nisu do sada zaplašili, neće sigurno ni sada sa ovim nadzorom – ističe Stojanović.

Na sednici Saveta REM-a, održanoj 2. marta, četvrta tačka dnevnog reda bila je razmatranje i donošenje odluke o stavljanju pod nadzor tokom predizborne kampanje TV N1, ali zapisnik sa te sednice nije objavljen.

Odgovarajući na upit TV N1 da li je to pitanje razmatrano, REM je potvrdio da je Savet Regulatora na toj sednici doneo odluku da se televizije N1 i Nova S stave pod nadzor.

„Odluka je doneta u skladu sa načelima koje je Savet Regulatora objavio na svom veb-sajtu, a koja se odnose na sve pružaoce medijskih usluga čiji je program dostupan građanima Republike Srbije. Navedena načela su posebno istaknuta za sve pružaoce medijske usluge u cilju poštovanja odredbi Zakona o elektronskim medijima i Zakona o potvrđivanju Evropske konvencije o prekograničnoj televiziji“, navodi se u odgovoru REM-a.

REM da postupa u skladu sa zakonom

„Stanje u sferi javnog informisanja u Srbiji je daleko ispod nivoa koji odlikuje civilizovano društvo. Svedoci smo drastičnih kršenja medijskih sloboda, a time i ljudskih prava, nepoštovanja zakona koji regulišu medijski prostor i zloupotrebe medija radi obmanjivačkog prikrivanja afera pripadnika vladajuće stranke i propagandističkog veličanja njenog predsednika. Umesto da reagujete, vi ste kao članovi REM-a svojim nečinjenjem omogućili ovakav sunovrat naših medija. Zato tražimo od vas da pod hitno počnete da postupate u skladu sa ovlašćenjima dobijenim od Skupštine kao tela koje vas je verifikovalo i da sankcionišete sve one koji rade protivno zakonima“, navodi se u novom zahtevu više od 140 članova akademske zajednice, kojima će tokom vikenda i u ponedeljak moći da se pridruže i građani potpisujući zahtev upućen REM-u. U njemu se, između ostalog, traži razrešenje članova UO RTS-a i zabrana emitovanja informativnog i političkog programa televizija Pink, Hepi i Studio B.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend