16. mar 2022.

Nevažni ste, nije tema, puštaj reklame – doček opozicije u provladinim medijima

Dve nedelje pre izbora, debate političkih neistomišljenika i dalje nema. Umesto suočavanja plana i programa, u provladinim medijima u toku su svađe, pre svega voditelja sa protivnicima Srpske napredne stranke. Takve rasprave sve češće su na ivici pristojnosti.

Na televizijama sa nacionalnim frekvencijama prošle nedelje pojavili su se opozicioni lideri. Predsednički kandidat Ujedinjene opozicije Zdravko Ponoš bio je na Prvoj televiziji, a bivši predsednik Srbije posle 10 godina pojavio se na Pinku.

Boris Tadić je u jednom momenutu emisije Hit Tvit pokušao da govori o Kosovu i tome šta se dešavalo za vreme pogroma Srba, ali je autorka i voditeljka Verica Bradić odlučila da to građani Srbije ne treba da čuju.

„Dajte, Dačiću, pomozite… Pa, to nije tema… Ako nemamo reklame pustite nešto, pustite bilo šta“, obratila se Bradić režiji, nakon čega je emisija nakratko prekinuta.

Zdravko Ponoš je na Prvoj televiziji, bez političikih protivnika, pokušao da sazna zbog čega nije bio pozivan predhodnih godina u goste

Zdravko Ponoš: Evo, ja sam kod Vas u gostima par godina pošto ste počeli da vodite ovu emisiju. Je l’ to govori nešto o Vama ili o meni?

Marija Savić Stamenić: Odbijali ste neke od mojih poziva.

Zdravko Ponoš: Da, ali odbijam Vas prethodnih mesec dana, pre toga me nikada niste zvali.

Marija Savić Stamenić: Pa niste bili na nekim važnim funkcijama, iskreno da vam kažem.

Zdravko Ponoš: OK, to je dobar razlog.

Marija Savić Stamenić: Niste bili ni u opoziciji visoko kotirani u tom nekom smislu, ali dobro, u redu.

Urednik novina Nova Ranko Pivljanin objašnjava da do ovakvih situacija dolazi jer ne postoje prave političke debate

„Nažalost to je samo kulminacija onog da se ti ljudi, hajde da kažemo naše koleginice u najvećem broju slučajeva, ne bave svojim poslom. Mislim da je čak i učinak nikakav, i za ove koji gostuju i za ove koji ih zloupotrebljavaju“, ocenjuje Pivljanin.

Učinak ponekad prelazi granice pristrojnosti, kao u slučaju gostovanja lidera pokreta „Oslobođenje“ Mlađana Đorđevića kod Jovane Joksimović na TV K1.

Jovana Joksimović: Ne možete da pričate ni o kome da je izdajnik!

Mlađan Đorđević: Zašto Vi meni zabranjujete?

Jovana Joksimović: Kraj priče, to Vam kažem, u mojoj emisiji ne možete!

Mlađan Đorđević: Pa, kako Vi meni možete da zabranite da govorim, šta ste Vi?

Jovana Joksimović: Šta sam ja? Urednik emisije. I Vi meni pričate kako smo kupili Tanjug i Vi se ne zakopčavate na leđa!? Sramota, bre! ‘Ajde, ‘ajde…

Mlađan Đorđević: Pa jednog dana će se otkriti sve to. Šta Vi mislite? Neće ovo trajati večno!

Jovana Joksimović: Reklame! Ma, dajte!

Za to vreme predsednik Srbije i lider SNS-a Aleksandar Vučić bez reklama ima i po nekoliko „duela“ na Pinku, ali samo „na daljinu“.

Srđan Predojević: Da li se vi stidite svojih saradnika?

Aleksandar Vučić: To sam čuo da je rekla Marinika Tepić. Ona je rekla da se stidim i sebe.

Dušica Spasić: Trebalo je prvo da čujemo… Evo, samo da čujemo šta je rečeno.

Zatim je emitovana izjava Marinike Tepić sa TV Nova S: Lista koju je meni čast da predvodim, koja će biti broj 5 na republičkim izborima – Ujedinjeni za pobedu Srbije – nju najviše karakterišu, i na kvalitetu i na poverenju građana joj daju ljudi koji su na toj listi. Dakle, osim političara kojih se mi ne stidimo, kao što se Aleksandar Vučić stidi i sebe čak i svojih najbližih saradnika.

Vučić je potom prokomentarisao: Kad kažete da se stidim sebe i da se krijem iza nekoga – ljudi, ja sam nosilac svih izbornih lista.

Pivljanin kaže da Vučić „kao čovek televizije i koji živi u televizoru“, polemiše sa ekranima, i podseća da u poslednjih deset godina nije imao ni jedan duel gde je mogao da ima „adekvatnog protivnika“.

„Ja, da odlučujem na televizijama koje su, hajde da kažem, objektivne i bave se svojim poslom, nikoga od njih ne bih primio nedelju dana pred izbore, pa i gospodina Vučića koliko god to bio medijski izazov“, poručuje on.

Istovremeno niko od predstavnika vlasti, nijedan ministar ili funkcioner naprednjaka, ni u predizbornoj kampanji nije se odazvao pozivima N1 televizije.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend