24. dec 2020.

Nova privatizacija RTK godinama tapka u mestu, za njen rad 50 miliona iz budžeta

Ni tri godine od kako je pokrenut inicijativom Skupštine grada, još nije okončan postupak ponovne privatizacije, "Radio televizije Kragujevac" (RTK) koja će u 2021. godini biti finansirana iz gradskog budžeta sa 50 miliona dinara.

U godišnjem programu poslovanja Privrednog društva „Radio televizija Kragujevac“ za 2021, u okviru dugoročnog i srednjoročnog plana poslovne strategije se navodi da je „osnovna obaveza“ poslovodstva da pripremi RTK za novu privatizaciju.

„U skladu sa tim, nastaviće se sa racionalnim poslovanjem koje podrazumeva minimalne troškove i rad na povećanju sopstvenih prihoda“, navedeno je u dokumentu koji je potpisala predsednica Skupštine društva Jasmina Brajković.

Ministarstvo privrede je ranije objavilo javni poziv za prikupljanje pisma zainteresovanosti za učešće u postupku privatizacije.

Jedina privatizacija RTK raskinuta je u decembru 2016. godine zbog neispunjavanja ugovornih obaveza od strane kupca, a većina zaposlenih je naredne godine otišla iz preduzeća uz socijalni program.

Po odluci Vlade, u julu 2017. grad Kragujevac je preuzeo udeo i osnivački kapital, pa ovo privredno društvo, čekajući novu privatizaciju, svake godine koristi subvencije iz gradskog budžeta.

U 2021. godini biće veće za osam miliona dinara od onih u 2019. i 2020. godini, ili petostruko od sredstava predviđenih budžetom za 2021. godinu za sufinansiranje medijskih sadržaja od javnog značaja u Kragujevcu.

U dokumentu koji je dostavljen Skupštini na usvajanje 29. decembra se ističe da je „dugoročni plan značajno smanjenje zavisnosti od subvencija osnivača“, ali se i ocenjuje „kako nijedna informativna medijska kuća u svetu ne može da funkcioniše bez finansijske pomoći grada ili države, nerealno je očekivati to i od RTK“.

Kako se navodi, u 2020. godini RTK je smanjila sve druge troškove, osim za zarade zaposlenih, kojima je prosečna neto zarada uvećana od avgusta 2020. godine po Kolektivnom ugovoru. U 2020. godini je od reklama prihodovano 60 odsto manje u odnosu na plan.

RTK je za 2021. godinu planiran „skok“  zarada zaposlenih, tako da će najniža, van poslovodstva, biti oko 58.400 dinara – neto, što je za 20. 000 više nego ove godine, a najviša zarada 91.140 dinara. Raspon plata za zaposlene u poslovodstvu u 2020. godini je bio od 65.500 do 132.340, a plan za narednu godinu je od 113.390 do 147.200 dinara.

RTK, koja ima 21 zaposlenog na neodređeno vreme i 10 na određeno, zatražila je od Vladine komisije odobrenje za stalni radni odnos za petoro angažovanih.

U godišnjem programu poslovanja RTK, koji će se naći pred odbornicima Skupštine grada 29. decembra, izneta je i „samoocena“ da je ovo jedina medijska kuća u gradu koja proizvodi i emituje samo proverene i tačne informacije.

Drugim medijima je „stavljeno na dušu“ da nemaju odgovornost za napisano ili izrečeno. „Internet portali uglavnom funkcionišu bez registracije, ne ostvaruju prihode i ne plaćaju poreze, niti poštuju prava intelektualne svojine“, navodi se u programu poslovanja. Dodaje se i da oni „negujući senzacionalizam, potkopavaju poverenje gradjana u tradicionalne medije“.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend