07. mar 2018.

Olivera Zekić: Od Ćuruvije do SPS-a

„Olivera Zekić je diplomirani politikolog za novinarstvo i informisanje, sa višedecenijskim iskustvom u medijima i nevladinim organizacijama, a u poslednjih pet godina je nezavisni medijski konsultant“.

Ovako kratko i šturo glasi zvanična biografija članice Saveta REM iz 2015. koja je usred izbora skrenula pažnju na sebe štiteći Gorana Vesića od utišavanja tona na RTS. Šta tu ne piše?

Olivera Zekić se u novinarstvu pojavila u redakciji Dnevnog telegrafa (DT) 1996. kao studentkinja iz Kraljeva, poput mnogo mladih ljudi koji su hrlili u tabloidnu medijsku industriju na početku njenog procvata. NJen tadašnji prvi urednik, a sadašnji poslovni i životni partner Ivan Radovanović, odmah je uočio talenat. Zekić je prilikom kampanje za lokalne izbore 1996. imala prvu ozbiljnu priču, kada je tadašnji gradonačelnik Nebojša Čović poslao policiju na štrajkače u GSP – dobila je udarac pendrekom po ruci, a DT nekoliko tiražnih naslovnih strana. Potom je postala glavni politički novinar DT magazina, nedeljnog dodatka, tada najjačeg tabloida u vlasništvu Slavka Ćuruvije. Po prirodi posla, u to vreme često je kontaktirala, između ostalih, i sa Aleksandrom Vučićem, generalnim sekretarom SRS, zaduženim i za medije, kao i sa Ivicom Dačićem, portparolom SPS.

Kada je usred NATO bombardovanja 1999. Zoran Đinđić napustio Beograd, o toj opciji je razmišljao i Ćuruvija, kome je Šešelj u oktobru 1998. ugasio novine. Kao što je svedočila u više dokumentarnih filmova, kada je Ćuruvija prozvan izdajnikom u Politici ekspres, Zekić mu je prenela da se čula sa Vučićem i da joj je on kao tadašnji ministar informisanja rekao da ne mora gazda da ide, da je sve u redu i da se, koliko on zna, ništa neće desiti. Na Ćuruvijinoj sahrani Zekić je bila neutešna, kao i ostali članovi redakcije. Nakon toga, zaposlila se u FONAS-u, organizaciji koju je osnovao visoki funkcioner SPS Branislav Ivković, poznat u to vreme po slanju batinaša da jure opoziciju na Vračaru. Vreme nakon Petog oktobra u Zekićkinoj biografiji nije najjasnije, ali se potom pojavljuje u konsultantskoj agenciji koja se vezuje za Gorana Vesića i Ivana Radovanovića. Kada Radovanović 2009. nakratko obnavlja umrli dnevni list Borbu, koji se povezuje sa tada optuženim za šverc cigareta, a kasnije oslobođenim Stankom Subotićem, Zekić je glavna i odgovorna urednica. Nakon dolaska Vučića na vlast, njih dvoje rade politički pi-ar za Dačića, tvrdeći da nemaju veze sa MSP. U javnosti gotovo uvek su zajedno, kao i na gala okupljanju u Savanovi prilikom proslave Beograda na vodi.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend