08. dec 2022.

Peta frekvencija: dozvola i rokovi izgubljeni u prevodu

„Ne postoji rok za dodelu nečega što ne postoji, ne postoji ta dozvola”, u razgovoru za Istinomer više puta je ponovila predsednica Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) Olivera Zekić. Sa druge strane, u javnosti je proteklih dana iskrsavalo više datuma prema kojima je REM-u već istekao rok za odlučivanje o petoj frekvenciji. Šta kažu zakoni, a šta dosadašnja praksa?

Foto: Danica Đokić / Cenzolovka

„Mrak u Srbiji bez slobodnih medija”, ovu poruku na crnom ekranu, umesto redovnog programa, emitovale su televizije Nova S i N1 tokom 6. decembra.

„Poslednji u nizu poteza u Srbiji, koji imaju za cilj pritisak na slobodne medije, jeste postupanje Regulatornog tela za elektronske medije koje ne donosi odluku o petoj dozvoli za nacionalno emitovanje iako su svi primenjivi rokovi prošli”, objasnili su naknadno u vestima ovaj drastični potez. Za tvrdnju da rok ne postoji, kažu – obmana.

Prethodni konkurs, na kojoj je bilo prijavljeno 14 televizija, završio se 29. jula time što su Pink, Prva, B92 i Hepi produžile svoj status televizija sa nacionalnom frekvencijom. Istog dana, raspisan je konkurs o dodeli „pete frekvencije”. U novom krugu prijavile su se samo četiri televizije i to BK TV, KCN, Nova S i Kurir TV.

Postoji li zakonski rok za odlučivanje?

Ukoliko pitate predsednicu Saveta REM-a Oliveru Zekić, odgovor na ovo pitanje je kratak:

„Ne postoji”.

Rok za podnošenje prijava na javni konkurs istekao je 11. oktobra 2022. godine. Poslednjeg dana oktobra održana je sednica Saveta REM-a na kojoj je utvrđena lista potpunih i blagovremenih prijava, što je u Službenom glasniku objavljeno 4. novembra. Javni razgovor sa podnosiocima prijava usledio je 7. novembra.

Olivera Zekić ističe da Zakon o elektronskim medijima ne predviđa rok za donošenje odluke, već samo rok za objavu odluke i to najkasnije u roku od 15 dana od dana donošenja odluke. To je razlog, kaže ona, što se primenjuje član 145. Zakona o opštem upravnom postupku, koji navodi da je organ dužan da izda rešenje najkasnije u roku od 60 dana od pokretanja postupka.

Mеđutim, Zekić dalje objašnjava kako je „evidentno da rok ne može da se računa ni po ovom zakonu”, jer propisuje da se odluka donese u roku od 60 dana od pokretanja postupka, a samo podnošenje prijava kandidata traje minimum 60 dana.

Šta kažu zakoni?

Član 96. Zakona o elektronskim medijima zaista propisuje da „regulator objavljuje listu lica koja su stekla pravo na pružanje medijske usluge, na način na koji je objavljen oglas za javni konkurs, bez odlaganja – a najkasnije u roku od 15 dana od dana donošenja odluke”.

U istom članu navedeno je i da – „regulator donosi rešenje o izdavanju dozvole u skladu sa utvrđenim kriterijumima i propisanim uslovima”.

Dok po članu 93 propisuje oglas kojim se raspisuje konkurs za izdavanje dozvole mora da sadrži i rok za donošenje odluke po raspisanom javnom konkursu.

Izvor: Canva / Zakon o elektronskim medijima

Govoreći o „petoj frekvenciji”, pravna ekspertkinja Crte Vladana Jaraković kaže da rok za donošenje odluke ipak – postoji, navodeći upravo taj član 93.

„REM ga je odredio javnim konkursom, jer je imao zakonsku obavezu da to uradi”, objašnjava Jaraković.

Regulator je sam odredio da će odluku doneti u roku od najkasnije 30 dana od dana objavljivanja liste svih podnosilaca (čije prijave su potpune i podnete u predviđenom roku), podseća naša sagovornica. U ovom konkretnom slučaju lista je objavljena 4. novembra, što znači da je rok za donošenje odluke istekao.

Promena prakse

Raniji Zakon o radiodifuziji omogućavao je da se javnim konkursom odredi da se rešenje donese najkasnije u roku od 90 dana od dana objave liste, kaže Vladana Jaraković za Istinomer, ali aktuelni Zakon o elektronskim medijima ne predviđa najduži rok, pa se zbog toga REM kreće u rokovima iz Zakona o opštem upravnom postupku.

„Praksa Regulatora je od usvajanja Zakona o elektronskim medijima, pa sve do 2022. godine bila takva da je javnim konkursima koje je raspisivao (2018, 2019, 2021)  bilo određeno da će odluku doneti u roku od 60 dana, kaže naša sagovornica i dodaje da je ta praksa prekinuta ovog proleća prilikom raspisivanja javnog konkursa za dodelu četvrte dozvole za nacionalno pokrivanje kada je REM sebi prvi put za donošenje odluke ostavio 30 dana, što je onda ponovo učinio i na ovom konkursu.

A gde je dozvola?

Dakle, predsednica Saveta REM-a tvrdi da nema roka i navodi da ne može da postoji rok za nešto što ne postoji, a to je dozvola.

Odakle onda konkurs za nešto što ne postoji?

Pravna ekspertkinja Crte kaže da je pre raspisivanja javnog konkursa REM dužan da pribavi podatke o raspoloživosti mesta.

„Budući da je konkurs raspisan, nema razloga naknadnim spekulacijama o (ne)raspoloživosti mesta. Činjenica da ta peta dozvola za nacionalno pokrivanje nije dodeljena još od vremena kada je oduzeta TV Avali, u zakonom propisanoj proceduri sprovođenja javnog konkursa ne pravi nikakvu razliku u odnosu na konkurse koji se raspisuju za dozvole koje ističu”, objašnjava ona.

Za razliku od nakadašenjeg Zakona o radiodifuziji koji je propisivao da se javni konkrus obavezno raspiše kada postoje mogućnosti za izdavanje novih dozvila, Zakon o elektronskim medijima ne sadrži tu odredbu.

„To je REM-u poslužilo kao izgovor da petu dozvolu ne dodeli svih ovih godina iako je, svakako, bilo u javnom interesu i interesu podsticanja medijskog pluralizma da se ona dodeli pre više godina”, navodi Jaraković.

Šta je tačno pisalo u konkursu?

Savet Reglatornog tela raspisao je javni konkurs 29. jula ove godine.

„Regulatorno telo za elektronske medije će odluku po raspisanom javnom konkursu doneti u roku od najkasnije 30 dana od dana objavljivanja liste svih podnosilaca prijava čije su prijave potpune i podnete u predviđenom roku”, piše u objavi.

Izvor: REM

S obzirom na to da su liste objavljene u Službenom glasniku 4. novembra, rok za odlučivanje je (prema Zakonu o elektronskim medijima i pravilima konkursa) istekao 4. decembra.

U javnosti se u međuvremenu kao krajnji datum spominjao i 2. decembar, s obzirom da su liste na sajtu REM-a objavljenje mesec dana ranije, a dva dana pre objave u Službenom glasniku. Bivši sudija Vrhovnog suda i univerzitetski profesor u penziji Zoran Ivošević u svom autorskom tekstu za Danas je izdvojio da je rok za odlučivanje istekao još 26. novembra. Burne reakcije izazvala je izjava predsednice Saveta REM-a Olivere Zekić za Betu da ne postoji zakonski rok za dodelu pete frekvencije.

Olivera Zekić je u razgovoru za Istinomer naglasila da ona kao aktuelna predsednica Saveta REM-a vrlo dobro poznaje zakone.

Poslednji put o famoznim rokovima – Na konkusima gde se izdaju dozvole za pružanje medijskih usluga za televizijske i radio stanice sa nacionalnim pokrivanjem, a čije su dozvole ranije izdate, postoji obaveza Savet-a REM-a da se nove dozvole daju do isteka ranijih dozvola, kako bi se obezbedilo nesmetano dalje funkcionisanje medijskog tržista”, rekla je Zekić i zaključila da kad ne postoje ranije izdate dozvole, na samom Savetu REM-a je da odluči kad će tu odluku da donese.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend