18. mar 2022.

PNT: „Politički deo“ PNT medijima uputio saopštenje sa neprofesionalnim i politički motivisanim izjavama

Članovi Privremenog nadzornog tela (PNT) za praćenje medija tokom izborne kampanje, koji su izabrani na predlog Regulatornog tela za elektronske medije (REM), danas su u saopštenju ukazali da je „politički deo“ PNT medijima uputio saopštenje sa neprofesionalnim i politički motivisanim izjavama, od kojih se ograđuju.

Kako navode u saopštenju, članovi PNT izabrani na predlog političkih partija uputili su medijima „sopstveno“ saopštenje u kome su izneli analize ponašanja pružalaca medijskih usluga (PMU) i konstatovali da tumačenje REM u vezi s ponašanjem PMU nije prihvatljivo.

Zato su u saopštenju reagovali na izjave koje smatraju „neprofesionalnim i uslovljenim isključivo političkim motivima“ i naveli da se „politički deo“ PNT služi dezinformacijama.

Članovi političkog dela PNT pružili su javnosti informacije o analizi ponašanja medija na osnovu nepoznate metodologije, koja nije prethodno usvojena niti dogovorena ni na jednoj sednici PNT“, navode u saopštenju i ocenjuju da „postoji opravdana sumnja da članovi političkog dela PNT nemaju neophodne kompetencije i resurse za sprovođenje ovakvih analiza“.

„Mi ne znamo da li su oni koristili papir, olovku i štopericu gledajući programe PMU ili su koristili neki drugi način posmatranja. Stoga postoji realna opasnost da je javnost obmanuta tendencioznim iznošenjem neproverenih i parcijalnih ‘podataka’ o programima pojedinih PMU“, navodi se u saopštenju članova PNT izabranih na predlog REM.

Tvrde i da su članovi političkog dela PNT svesno obmanuli javnost u vezi sa tumačenjem izveštaja REM o ponašanju PMU tokom izborne kampanje.

„Naime, ‘kriza u Ukrajini’ je dominantna tema, sa najvećom procentualnom zastupljenošću kod većine medija, kao što su RTS1, RTV1, TV PINК, dok je u slučaju Hepi TV i TV B92 na drugom mestu. Dakle,

izveštaji REM sadrže precizno merene podatke i ne obuhvataju ‘tumačenja’, kao što je predstavljeno u saopštenju političkog dela PNT“, istakli su u saopštenju.

Smatraju i da se politički karakter saopštenja „političkog dela PNT“ ogleda i u krajnje pristrasnom odabiru PMU koji će podvrgnuti analizi, „obuhvatajući javni medijski servis i komercijalne PMU, a izuzimajući sve kablovske PMU“.

„Pokušaje da se izveštaji REM koriste u sklopu izborne kampanje pojedinih političkih aktera smatramo nespretnim manipulacijama i politikantskim manevrima, kojima se prikrivaju neugodne teme koje ovi izveštaji provociraju i koje predsedavajući PNT u svojim javnim nastupima prikriva“, ocenili su u saopštenju.

Naglasili su i da su članovi PNT iz REM sve preuzete obaveze ispunjavali odgovorno, u skladu s dogovorima i rokovima, i da su o tome svake nedelje obaveštavani članovi PNT, mediji i javnost.

„Pitanje koje se nužno nameće je: u kom to trenutku deo članova tzv. političkog dela PNT postaje nezadovoljan radom samog PNT, čime su nezadovoljni i zašto žele da dovedu u pitanje legitimitet tog tela u kojem se i sami nalaze“, smatra deo članova PNT iz REM.

Zaključuju da su članovi političkog dela PNT svoj dosadašnji rad prvenstveno zasnivali na analizi izveštaja koje je radio REM, uprkos upozorenjima da odabrani elektronski mediji koji su pod nadzorom REM predstavljaju samo deo medijskog prostora.

„Izuzetak od ovog pravila predstavljaju razgovori koje su svi članovi PNT vodili sa predstavnicima PMU u vezi s ponašanjem tokom izborne kampanje, a koji očigledno nisu dali željene rezultate, posebno u slučaju kablovskih PMU. Ovim saopštenjem za javnost politički deo PNT očigledno simulira angažovanost u poboljšanju medijske slike u Srbiji, pokušavajući da stvori alibi za buduće vlastito pozicioniranje na političkoj sceni, pre svega distanciranjem od REM“, poručili su u saopštenju.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend