20. sep 2023.

Počela primena Pravilnika o hitnom obaveštavanju javnosti o nestanku maloletnog lica

Pravilnikom je određeno da su pružaoci medijske usluge dužni da po prijemu informacije od strane Ministarstva informisanja i telekomunikacija, bez odlaganja, emituju obaveštenje o nestanku deteta

Foto: Unsplash, Kristina Tripković

Pravilnik o hitnom obaveštavanju javnosti o nestanku maloletnog lica od danas se zvanično primenjuje, saopštilo je Regulatorno telo za elektronske medije (REM). Taj pravilnik REM je usvojio 6. septembra.

Ministarstvo informisanja i telekomunikacija učestvovalo je u izradi ovog pravilnika, sve u cilju, kako REM navodi, prikupljanja informacija koje mogu biti od pomoći u sprovođenju mera traganja za maloletnim licem i u njegovom pronalaženju.

Pravilnikom se uređuje način ispunjavanja obaveza pružalaca medijskih usluga u vezi sa načinom emitovanja obaveštenja Ministarstva informisanja i telekomunikacija o nestanku maloletnog lica, tako su pružaoci medijske usluge dužni da po prijemu informacije od strane ministarstva, bez odlaganja, emituju obaveštenje o nestanku deteta.

Obaveštenje o nestanku deteta pružalac medijske usluge dužan je da emituje u trajanju od najmanje 20 sekundi i da to obaveštenje objavljuje u narednih 48 sati, i to u prvih osam sati od trenutka dostavljanja obaveštenja na svakih 30 minuta, a posle toga na svakih 60 minuta, navodi se u pravilniku. Nakon 48 sati od prve objave prestaje obaveza daljeg objavljivanja obaveštenja.

Podsećamo, javna rasprava o ovom pravilniku održana je tokom avgusta i na njoj su prisustvovali samo predstavnici dva ministarstva, dve novinarke jednog medija i organizatori iz REM-a. Na raspravi se čula jedna sugestija, koja je usvojena. Predstavnici Ministarstva informisanja i telekomunikacija su tada predložili da obaveštenje traje duže, odnosno 20 sekundi, zbog mogućnosti postojanja dodatnih informacija o nestanku – kao što je, na primer, opis otmičara.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend