21. apr 2022.

Pokrenuta peticija da televizije N1 i Nova S dobiju nacionalnu frekvenciju

Na sajtu peticije.online pokrenuta je peticija da televizije N1 i Nova S dobiju nacionalnu frekvenciju.

“Zahtevamo objektivno informisanje! Zahtevamo da čujemo i ono što se režimu ne sviđa, kritiku i debatu, a ne samo propagandu koju nam serviraju! Zahtevamo da N1 i/ili NOVA S dobiju nacionalnu frekvenciju!”, navodi se u tekstu peticije koju je pokrenula neformalna grupa građana „Potpiši za N1 i NOVA S“.

Dodaje se da građani žele da budu objektivno informisani u vezi sa tekućim događajima koji su od javnog značaja. Autori peticije smatraju da dosadašnji izbor televizija kojima je dodeljena nacionalna frekvencija ne oslikava na pravi način istinito izveštavanje, ali ni slobodu govora.

“Televizije koje trenutno emituju svoje programe na nacionalnim frekvencijama često su meta prijava i kritika onog dela javnosti koji se zalaže za vrednosti istinitog i objektivnog informisanja javnosti. Pored toga, smatramo da je opasno i da šteti javnom informisanju činjenica da četiri televizije sa nacionalnom frekvencijom pripadaju trojici vlasnika – Željku Mitroviću, Srđanu Milovanoviću i Predragu Rankoviću Peconiju, ljudima bliskim svim vlastima”, stoji u tekstu peticije.

Dodaje se da je pluralizam vlasništva načelo koje bi garantovalo objektivnije izveštavanje i pomoglo u stvaranju savremenog demokratskog javnog mnjenja.

“Svojim objektivnim izveštavanjem televizije Nova S i N1 opravdale su poverenje svojih gledalaca kao najkvalitetnije i najobjektivnije. Građani Srbije zahtevaju da ove televizije dobiju nacionalnu frekvenciju”, zaključuje se.

Peticiju za manje od 24 časa potpisalo oko 3.000 ljudi a samo na Fejsbuku je šerovana blizu 7.000 puta.

Podsetimo, Savet REM-a je raspisao konkurs za dodelu postojeće četiti nacionalne frekvencije, ali ne i za petu, čije je mesto godinama upražnjeno.

Vlasnici Pinka i TV Prve, odnosno B92, Željko Mitrović i Srđan Milovanović, kao i glavni urednik TV Hepi Milomir Marić, potvrdili su za Danas da će ove televizije ponovo konkurisati za nacionalnu frekvenciju. Isto će učiniti i N1 i Nova S, koje imaju daleko veću gledanost i primereniji sadržaj od pojedinih televizija sa nacionalnom pokrivenošću.

Peticiju možete potpisati OVDE.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend