12. jun 2023.

Rado članovi Upravnog odbora RTV idu u medijske komisije

Biljana Ratković Njegovan, koja je u martu izabrana u Upravni odbor Radio-televizije Vojvodine, nije jedina članica tog tela koja se prihvatila učešća u komisijama za sufinansiranje medijskih sadržaja. Namestilo se da to bude i u komisijama koje najveći deo novca dodeljuju prorežimskim tabloidima

Foto: Denis Kolundžija

Upravni odbor Radio-televizije Vojvodine verovatno ima svoje razloge zašto, i dva meseca nakon okončanja javnog konkursa, ne donosi odluku o (ne)imenovanju novog generalnog direktora; imaju i druge opcije na stolu, to znaju i sami, ali do sada ništa nisu preduzeli.

Pa dobro, kad već ne nalaze važnost u tome da RTV, čiji organ upravljanja čine, nakon skoro dve godine konačno dobije novog generalnog direktora, naročito u svetlu činjenice da aktuelni vršilac dužnosti te funkcije krajem ovog meseca odlazi u penziju, briga za opstanak drugih medija se nekako ne dovodi u pitanje.

Prof. dr Biljana Ratković Njegovan, odskora članica Upravnog odbora RTV, imenovana je 4. maja  – mesec dana nakon okončanja konkursa za generalnog direktora pokrajinskog javnog servisa – u komisiju za dodelu novca na konkursu za sufinansiranje medijskih projekata na teritoriji Grada Beograda.

U Upravni odbor RTV našla se po odluci Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) donetoj na sednici održanoj 14. marta ove godine, odnosno dan pre isticanja roka za dostavljanje predloga za članove konkursne komisije u Beogradu.

Inače, ova redovna profesorka Departmana za industrijsko inženjerstvo i menadžment Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu i ranije je bila članica beogradske konkursne komisije, kao i onih koje su formirane pri republičkom ministarstvu, pokrajinskom sekretarijatu i Gradu Novom Sadu.

Nije jedina

Ona ipak nije prva članica UO RTV koja se našla u nekoj komisiji za dodelu novca medijima. Aleksandar Čupić, čija mreža portala već godinama prilično uspešno prolazi na medijskim konkursima, nastavio je da prihvata članstvo u konkursnim komisijama i nakon što je 2021.  imenovan u UO RTV – recimo, prošle i ove godine odlučivao o dodeli novca na konkursima u Požarevcu, kao i 2022. u Bečeju.

U Rešenju o imenovanju članova komisije na beogradskom konkursu naglašeno je da u skladu sa članom 24 Zakona o javnom informisanju i medijima „predložena lica za članove komisije ne smeju biti u sukobu interesa, niti obavljati javnu funkciju“.

Biljana Ratković Njegovan može mirno da spava: u pogledu makar potonjeg, imenovanje članova UO RTV u medijske komisije, zakonski gledano, nije sporno.

„Članovi upravnih odbora javnih medijskih servisa nisu javni funkcioneri a to je tako nakon skandaloznog autentičnog tumačenja Zakona o sprečavanju korupcije, iz februara 2021“, kaže za Cenzolovku Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija.

Zakon je na njihovoj strani

To tumačenje, naglašava naš sagovornik, vezuje pojam funkcioner za organ koji ga bira, a među tim organima nema Regulatornog tela za elektronske medije, koje bira članove upravnih odbora javnih medijskih servisa.

Prema Autentičnom tumačenju Zakona o sprečavanju korupcije iz 2021. godine, pod pojmom javni funkcioner računaju se samo „lica koja su neposredno birana od strane građana i lica koje bira, postavlja ili imenuje Narodna skupština, predsednik Republike, Vrhovni kasacioni sud, Visoki savet sudstva, Državno veće tužilaca, Vlada Republike Srbije, skupština autonomne pokrajine, vlada autonomne pokrajine i organi jedinica lokalne samouprave.

„Očigledno je da je zakonodavac prilikom donošenja Zakona o javnom informisanju i medijima 2014. godine želeo da isključi mogućnost da u konkursnim komisijama budu članovi koji su prepoznati kao javni funkcioneri, pa i članovi upravnih odbor javnih medijskih servisa. Zato bi, bez obzira na u međuvremenu donetom autentičnom tumačenju Zakona o sprečavanju korupcije, nadležno ministarstvo, nadležni pokrajinski sekretarijat i lokalne samouprave trebalo da se uzdrže od imenovanja ovih lica u konkursne komisije“, navodi Nemanja Nenadić.

Među medijima koji su (i) ove godine na konkursu u Beogradu dobili značajne iznose su Alo, Informer, B92, Studio B, TV Hepi, Novosti i Srpski telegraf.

Kome je sve dodeljen novac na ovogodišnjem konkursu, pročitajte OVDE.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend