25. jan 2020.

Sindikat Nezavisnost podržava zahteve akademske zajednice za promenu uređivačke politike RTS-a

Sindikat Nezavisnost Radio-televizije Srbije saopštio je da „izražava solidarnost“ sa zahtevom oko 150 članova akademske zajednice za promenu uređivačke politike Informativnog programa RTS ističući da su te promene „više nego potrebne“. Sindikat podseća da je još ranije javnosti predočio zahteve iste sadržine.

Foto: Cenzolovka

„Povodom zahteva velike grupe univerzitetskih radnika upućenog pre nekoliko dana na adresu Radio-televizije Srbije, njenih direktora, urednika i novinara, a koji se tiče promene uređivačke politike Informativnog programa naše kuće, kao i poziva potpisnika tog zahteva da se urednici i novinari (verovatno se to odnosi i na ostale radnike RTS) izjasne povodom ovog zahteva, mi, članovi Sindikata Nezavisnost RTS spremno izražavamo solidarnost sa ovim zahtevom, smatrajući da je promena opisana u njemu više nego potrebna i da joj je krajnje vreme s obzirom na čitavu društvenu situaciju u kojoj se nalazimo“, navodi se u saopštenju jednog od tri reprezentativna sindikata na RTS.

Uz navođenje primera ranije upućenih zahteva RTS-u koji su, kako se ističe u saopštenju, po sadržini identični ovom koji su uputili univerzitetski radnici, Sindikat Nezavisnost RTS zaključuje da se pozivu univerzitetskih profesora odazvao „mnogo ranije nego što je taj poziv uopšte upućen“.

„Nas u sindikatu Nezavisnost RTS iskreno raduje da je napokon i jedan ovako respektabilan sastav univerzitetskih radnika izašao u javnost sa sličnim zahtevima. To nas učvršćuje u nadi da ćemo iz trenutne medijske situacije obeležene tabloidnim kalom i medijskom manipulacijom javnog servisa koji svojim gledaocima selektivno predočava našu stvarnost jednog dana dospeti do nivoa demokratskog standarda koji podrazumeva slobodne ljude koji primaju slobodno izražene informacije: netendenciozne, analitičke, i kritičke prema svim akterima javnog života“, stoji u saopštenju Sindikata Nezavisnost RTS.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend