14. okt 2017.

Smajlović: Ko govori istinu – Lekić ili ja?

Nekadašnja predsednica Udruženja novinara Srbije Ljiljana Smajlović izjavila je za Danas da je iznenađena što smo u tekstu "Lekić: Svet registrovao medijski mrak u Srbiji", "dozvolili Slaviši Lekiću da me etiketira kao lažova i diskvalifikatora a da niste od njega zatražili da navede primer barem jedne moje laži, diskvalifikacije ili uvrede".

Prema njenim rečima, upravo predsednik NUNS-a ima „zasluženu reputaciju lažova i diskvalifikatora u Srbiji“.

– Lekića je svojevremeno čak i Sud časti NUNS-a osudio nakon što je grubo izvređao Olju Bećković u svom listu Status, i to samo zato što mu se nije dopao način na koji je razgovarala sa njim u Utisku nedelje – istakla je Smajlović. Povod za njenu reakciju bila je izjava Slaviše Lekića u kojoj on, komentarišući najavu dolaska misije Evropske federacije novinara u Srbiju zbog stanja u medijima, između ostalih, pominje i Ljiljanu Smajlović.

– Činjenica da je dobar deo svetskih medija ali i međunarodnih esnafskih organizacija registrovao medijski mrak u Srbiji očito je dodatno razjarila ovdašnje hajkače na medije i novinare koji ne dele mišljenje vlasti o režimu koji hara Srbijom. Paušalne ocene, neistiniti osvrti, diskvalifikacije i vređanja kojima pribegavaju mnogi akteri javne scene, od Ljiljane Smajlović, preko Gorana Vesića, do premijerke Ane Brnabić, govore da akcije Grupe za slobodne medije daju rezultate, naveo je Lekić za Danas.

Bivša urednica Politike kaže da joj je jasno da je moguće da se redakcija Danasa u svemu slaže sa Slavišom Lekićem i da podržava političku akciju koju on vodi, „ali svejedno mislim da bi bilo dobro da utvrdite ko u ovom poslednjem, konkretnom slučaju govori istinu, on ili ja“.

– Pre nekoliko godina bio je prisiljen da mi se izvini i da podnese ostavku na mesto u Komisiji za žalbe Saveta za štampu jer sam dokazala da je u TV seriji o propadanju novinarstva lažirao moje uređivanje Politike u prvim danima po dolasku na mesto glavne urednice tog lista 2008. godine. Govorim o materijalnim činjenicama čiju sam neistinitost dokazala faksimilom naslovne strane Politike koju je u serijalu lažno predstavio, nakon čega sam dobila izvinjenje i Televizije Novi Sad koja je emitovala njegov serijal. Odskora čitam kako piše da posebno ceni taj period mog uređivanja Politike, ali ne pretendujem da razumem njegovo rezonovanje i javne ispade, navodi Smajlović. Dodaje da Lekićeva „najsvežija laž“ datira od pre dve nedelje.

– Govorim o njegovoj izmišljotini da je na prvom sastanku radne grupe Ministarstva kulture za izradu medijske strategije Srbije Stanko Crnobrnja predložio „cenzuru interneta“. Tu lažnu vest sam demantovala u Nedeljniku i pokušala da demantujem na Televiziji N1, što je, pretpostavljam, dovelo do izliva njegovih besnih laži u Danasu, zaključuje Ljiljana Smajlović.

 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend