25. maj 2018.

Smisao postojanja REM-a

Nisu u pravu svi oni koji tvrde da Regulatorno telo za elektronske medije ništa ne radi i da je njegovo postojanje izgubilo svaki smisao.

Članovi Saveta REM-a toliko su vredni da pored obilja pritužbi koje stižu na njihovu adresu, i koje, kako tvrde, pomno čitaju i obrađuju, imaju vremena da se obračunaju sa svakim kritičkim mišljenjem upućenim na njihov račun. Nije im teško da pored silnog posla napišu i po koje saopštenje adresirano neistomišljenicima i to tonom i rečnikom na koji bi im pozavidela i informativna služba SNS-a.

Nakon što su odbacili primedbe upućene na račun TV Pink, koji je u informativnim emisijama čašćavao brojnim epitetima, uz laži i klevete, kritičare aktuelne vrhuške, obrušili su se na bivšu članicu ovog tela Gordanu Sušu. Ona je samo jedna u nizu nezadovoljnih obrazloženjem REM-a da „ne postoji pravno-formalni osnov za pokretanje postupka zbog povrede ličnog interesa“ zbog hajke koju je ružičasta televizija danima vodila protiv novinarke Tamare Skroze.

„G. Suša, bivša članica Saveta Regulatornog tela u punom mandatu, u svoje vreme, uredno je glasala za sve odluke tog istog tela. Tada nije ispoljila ni trunku nezadovoljstva, još manje revolta, koji je, u to vreme, mogla da artikuliše na mnogo načina tokom sednica i mimo sednica Saveta, pa sve do podnošenja ostavke na mesto člana tog tela. Ili to nije učinila da bi danas svaka njena konstatacija neupućenim delovala ozbiljnije, a onim drugim, na žalost, komičnije. Ono što se ne spominje a vidljivo je iz navoda G. Suše je apsolutno i tužno neznanje o radu Regulatornog tela u periodu u kom je bila član Saveta, u vreme kada je, valjda, radila na interakciji građana i medija?“, sem problematičnog tona u saopštenju REM-a, tekst obiluje nizom neistina koje je sama Gordana Suša demantovala, ali i ukazuje na znatno dublju problematiku ovog tela.

Ne samo što članovi Saveta REM-a ne rade svoj posao, već se u njega u opšte ni ne razumeju. Za njih je „dostojanstvo ličnosti“ apstraktna kategorija. Setimo se samo prenosa sahrane uživo oca učesnice rijalitija, opet na Pinku, gde je Olivera Zekić konstatovala da nije prekršen nijedan zakon (a jeste, najmanje tri), već je taj događaj uporedila sa Titovom sahranom. Čak i ako je neko od članova Regulatornog tela pravno i medijski potkovan, on se neće oglašavati ukoliko se radi o kršenju zakona medija bliskih vlastima. NJima je sve dozvoljeno, sem da „utišavaju“ zvuk Goranu Vesiću. Oštrom uhu REM-a to neće promaći, a sve ostalo je dozvoljeno u medijskoj šumi Srbije.


Komentar redakcije lista „Danas“

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend