21. okt 2017.

UNS: Grad Beograd zloupotrebio konkurs za projektno sufinansiranje medija

Udruženje novinara Srbije (UNS) smatra da je došlo do zloupotrebe novca poreskih obveznika i da je Gradonačelnik Beograda Siniša Mali dužan da poništi Rešenje o raspodeli sredstava na konkursu za sufinansiranje medijskih projekata.

UNS traži i gradonačelnikovu odgovornost za odabir članova Komisije koja je je odlučivala o 73,9 miliona dinara u kojoj su Ferenc Berček, Marija Stamenić, Vladimir Jovanović, Dragana Milovanović i Nebojša Radošević, a u kojoj nema predstavnika UNS-a ili drugih reprezentativnih novinarskih udruženja, odnosno javnosti poznatih medijskih stručnjaka.
UNS skreće pažnju da je na konkursu namenjenom medijima 6,9 miliona dinara dobio projekat Udruženja rok muzičara, 5 miliona dinara projekat reklamne agencije Sky comm group (ranije muzičke kompanije Sky music), 2 miliona dinara projekat firme Video calibration, koja je po raspisivanju konkursa dobila ovaj naziv i novu delatnost – umesto trgovine mašinama i opremom počela da se bavi proizvodnjom kinematografskih, audio-vizuelnih i televizijskih sadržaja.

TV Studio B i povezane firme Brender d.o.o. i Irik d.o.o. za svoje projekte dobile su 23 miliona dinara, dok je projektima Informera sa dve različite firme, Insajder tim i Info it medija, pripalo pet miliona dinara. Po pet miliona dinara komisija je dodelila projektima lista Alo i Medijskoj mreži, izdavaču Srpskog telegrafa.

Nakon raspisivanja beogradskog konkursa za sufinansiranje medijskih projekata 18. avgusta, registrovale su se dve firme, 22. avgusta Folim, a 23. avgusta Zofin, čiji su projekti prošli sa 5 odnosno, 4 miliona dinara.

Komisija je milion dinara dodelila projektu firme „Slika vest“, koja se povezuje sa Nebojšom Radoševićem, jednim od članova komisije.

UNS poziva Ministarstvo kulture i informisanja da reaguje na ovu i druge zloupotrebe u sprovođenju Zakona o javnom informisanju i medijima u procesu projektnog sufinansiranja medijskih sadržaja od javnog značaja.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend