24. apr 2020.

Zekić za Insajder: REM razmatra prijavu za nadrilekarstvo na TV Pink, odluka bi mogla biti doneta nakon ukidanja vanrednog stanja

Olivera Zekić, članica Saveta Regulatornog tela za elektronske medije, kaže za Insajder da stručne službe REM-a razmatraju prijavu Nezavisnog udruženja novinara Srbije podnetu protiv Televizije Pink koja je emitovala priloge u kojima vlasnik Željko Mitrović promoviše nadrilekarstvo. Kako dodaje, konačna odluka bi mogla biti doneta tek nakon vanrednog stanja.

Foto: rem.rs

„Stručne službe REM-a su već u postupku razmatranja ove prijave, ali s obzirom na to da zaposleni u Regulatornom telu rade od kuća od momenta proglašenja vanrednog stanja, pregledanje materijala će potrajati duže nego inače”, kaže Zekić.

Kako dodaje, ukoliko Služba za nadzor i analizu nađe elemente koji ukazuju na kršenje zakona, Savet će se izjasniti o pokretanju postupka, što zahteva i izjašnjavanje pružaoca medijske usluge, u ovom slučaju TV Pink, o navodima iz izveštaja Službe.

„Izjašnjavanje pružaoca medijske usluge zahteva redovnu sednicu Saveta, ali do nje će doći tek po ukidanju vanrednog stanja”, ističe Zekić i dodaje da sada Savet održava samo telefonske sednice, s obzirom da je troje članova starije od 65 godina.

„Da skratim, da li će doći do pokretanja postupka, zavisi od nalaza Službe za nadzor i analizu, a da li će i koje mere biti izrečene, direktno je vezano za izjašnjenje pružaoca medijske usluge i odluke Saveta REM-a, koju ne želim da prejudiciram”, dodaje Zekić za Insajder.

Televizija Pink danima promoviše terapiju ozonom kao način za prevenciju i lečenje koronavirusa.

Zato je Nezavisno udruženje novinara Srbije juče najavilo da će podneti prijavu protiv Televizije Pink zbog nepoštovanja odredbi Zakona o elektronskim medijima i Pravilnika o zaštiti ljudskih prava u oblasti pružanja medijskih usluge.

Na pitanje Insajdera zašto niko iz Kriznog štaba nije osudio nadrilekarstvo koje se promoviše na televiziji Pink, imunolog Srđa Janković je na jučerašnjoj konferenciji za medije rekao da je „na više mesta jasno rečeno da dolaze u obzir isključivo terapije koje imaju naučno utemeljenje“.

Načelnik Infektivne klinike Goran Stevanović je istakao da je „pitanje terapije isključivo za ljude koji su za to školovani“.

Izvor: Insajder

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend