19. mar 2020.

Antonijević: Više nego ikada trebaju nam proverene informacije

Vanredno stanje koje je proglašeno u Srbiji sa sobom nosi i pitanja poštovanja ljudskih prava iz Poglavlja 23.

Foto: Medija centar Beograd

Naime, Ustav predviđa da se pojedina prava iz glave Ustava o ljudskim pravima mogu ograničiti, a njihovo poštovanje i pratimo kroz već navedeno poglavlje u pregovorima sa EU.

To odgovara onome što se nalazi u merama koje je usvojila Vlada tokom vanrednog stanja, u sadejstvu sa Narodnom skupštinom i predsednikom, kao i onome što vidimo na ulici, pre svega ograničavanje kretanja u pojedinim periodima, prostorima, naročito za ugrožene kategorije stanovništva, kaže za Danas Milan Antonijević, pravnik i izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo, odgovarajući na pitanje kako i u kojoj meri se mogu zaštititi osnovna ljudska prava tokom vanrednog stanja, proglašenom u Srbiji zbog globalne pandemije.

Naš sagovornik ističe da je „neophodno predstaviti i iscrpnu listu prava koja se ne mogu ograničiti tokom vanrednog stanja, kako biste imali svest o zaštiti koja vam je kao građanima data“.

– Krenimo redom, od prava na dostojanstvo i slobodan razvoj ličnosti, prava na život, prava na fizički i psihički integritet ličnosti, zabrane ropstva i prinudnog rada, prava lica lišenih slobode, prava na pravično suđenje, potom prava na pravnu sigurnost u kaznenom pravu, pretpostavke nevinosti i zabrane kažnjavanja za delo koje u momentu kada je učinjeno nije bilo predviđeno kao krivično delo, zabrane retroaktivne primene krivičnog zakona, sloboda misli, savesti i veroispovesti, zabrane izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje, kao i brojnih prava čije ukidanje teško možemo i zamisliti u situaciji sa kojom smo suočeni. Tu je i pravo na zaključenje braka i ravnopravnost supružnika, što u ovim periodima duboke izolacije itekako može predstavljati problem sa kojim se supružnici suočavaju, zatvoreni u svoje domove, objašnjava on.

Antonijević napominje da je „pitanje informisanja u vanrednom stanju od neprocenjivog značaja, sada su nam više nego ikada potrebne proverene informacije, bez dezinformacija i poigravanja kako sa građanima, njihovim osećanjima, ali i sa bezbednošću zemlje“.

– Očekujemo i pojačane aktivnosti nedavno osnaženog REM-a čije sednice imaju sve više dinamike. Sva ljudska prava koja se budu ograničavala, kako vidimo postupno, moraju biti prijavljena i Savetu Evrope, jer se time zadire i u međunarodne obaveze Srbije, ali o tome će već brinuti Ministarstvo spoljnih poslova. Na nama je da brinemo za sopstveno zdravlje i bezbednost, samim tim i za zdravlje našeg okruženja, da poštujemo zabrane i ograničenja koja dolaze od nadležnih institucija, koja su u ovom trenutku u potpunosti u skladu sa onim što naš Ustav dopušta. Živela republika, živela Srbija, da spojim dve izjave, francuskog i našeg predsednika, težak je period pred nama, zaključuje sagovornik Danasa.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend