22. dec 2016.

Brnabić: Sa kojim pravom su objavljene adrese moje porodice

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić upitala je sa kojim pravom i na osnovu kog zakona je Mreža za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK, objavila adrese na kojima žive članovi njene porodice.

Ministarka Brnabić je u pisanom saopštenju navela da je KRIK objavio informacije o njenoj imovini, na osnovu podataka koje je prema važećem Zakonu, dostavila Agenciji za borbu protiv korupcije i koje je dodatno dostavila i njima na njihov zahtev, spremna, kako kaže, da pruži sve informacije i odgovori na pitanja, čak i ona koja su van domena onoga što Zakon nalaže.

Ministarka navodi da u potpunosti podržava istraživačko novinarstvo kada ono za cilj ima dolazak do istine, ali postavlja pitanje sa kojim pravom i na osnovu kog zakona je objavljena adresa na kojoj žive njena majka i njen brat, koji nisu postavljena lica niti javne ličnosti.

“Ne postoji zakon koji uređuje da oni moraju da podnesu izveštaj o svojoj imovini, a tu obavezu da prijavim njihovu imovinu nemam ni ja. Pored imovine kojom rasplažu, na internetu, što znači u najširoj javnosti, sada su dostupne njihove adrese uključujući i adrese mojih maloletnih bratanaca. Pre samo dva dana suočila sam se pretnjama na društvenim mrežama, koje sam prijavila MUP-u. Uz puno razumevanje da funkcija koju obavljam nosi, pored odgovornosti i određene rizike otvoreno pitam: Da li precizno objavljivanje adrese na kojoj živim, kao i mesta stanovanja moje porodice, uključujući i maloletna lica treba da razumem kao putkaz i mapu puta da osobe koje su mi pretile, što lakše te pretnje mogu da ostvare”, pita Brnabić.

Ministarka ponavlja da se zalaže za transparentnost, ali ističe da način na koji se u ovom slučaju transpranetnost shvata dovodi do ugrožavanja bezbednosti.

“Takva transparentnost ugrožava bezbednost moje porodice, a sigurna sam da to nije bila namera zakonodavca, niti je ulica u kojoj živi moja majka bitan podatak za građane i građanke Srbije. Da li moja porodica treba da snosi posledice toga što je njihova sestra ili ćerka odlučila da se bavi javnim poslom u najboljoj nameri da uradi nešto za svoju zemlju”, navodi Brnabić.

Ona podseća da je sve podatke o svojoj imovini, u skladu sa propisima, dostavila Agenciji za borbu protiv korupcije, mesec dana pošto je izabrana na posao ministarke u Vladi Republike Srbije, kao i da je Agenciju obavestila o profesiji kojom se bavi njen brat, a koju deo javnosti može da doživi kao sukob interesa.

“U vezi sa mojom pro bono angažmanom u UO Peksim fondacije od Agencije sam tražila dalja uputstva. U skladu sa tim uputstvima se ponašam – dala sam ostavku na mesto u Peksim fondaciji i Agenciji prijavljujem sve poslove koje državna uprava ima sa firmom Asseco u kojoj radi moj brat. Od mog postavljenja novih poslova nije bilo”, ističe Brnabić.

Ministarka poručuje i da je poštovanje zakona nešto što se u njenom vrednosnom sistemu podrazumeva, u svakom slučaju, bila na javnoj funkciji ili ne.

KRIK: Nismo objavili adrese

U svim dokumentima koja su u vezi sa nekretninama, novinari KRIK-a obrisali su preciznu adresu, te su ostali samo nazivi ulica i delovi grada u kojima se nekretnina nalazi, a kućni brojevi su izbrisani. Nisu objavljene ni fotografije nekretnina, navodi se u saopštenju redakcije KRIK-a.

„U dokumentaciji o kompanijama, obrisani su matični brojevi i adrese svih fizičkih lica – osnivača i direktora firmi. Ostavljene su samo adrese sedišta kompanija, jer su u pitanju pravna lica, te ne predstavljaju lični podatak. Ove adrese vidljive su na sajtu Agencije za privredne registre i javno dostupne“, navodi KRIK.

U redakciji kažu da ministarka Brnabić nije pristala na intervju uživo sa novinarima KRIK-a pre objavljivanja profila, na kome bi joj bila predočena sva dokumentacija.

„Molimo ministarku da nam jasno ukaže u kom delu njenog imovinskog kartona je objavljena precizna lična adresa. KRIK će ispraviti eventualnu grešku“.

KRIK je saopštio da će zatražiti i mišljenje Poverenika za zaštitu podataka o ličnosti Rodoljuba Šabića o ovom slučaju.

Šabić: Objavljivanje adresa nije korektno

N1 je je ovim povodom kontaktirao i Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljuba Šabića koji kaže da iako javni funkcioneri moraju da računaju na to da je stepen zaštite njihovih podataka osetno niži, objavljivanje adresa lica koja jesu ili nisu povezana lica, predstavlja neadekvatnu obradu podataka.

Šabić kaže da objavljivanje adresa, naročito maloletnih lica, nije korektno čak ni sa stanovišta novinarskog kodeksa i da podrazumeva određeni rizik.

Poverenik podseća i da svaka obrada podataka mora imati svrhu i biti opravdana svrhom

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend