11. okt 2022.

Direktor Danasa: Naručeno pitanje, Vučić hteo da opravda Informer

Poređenje intervjua sa silovateljem u Informeru i intervjua sa Goranom Jevtićem u Danasu koje je napravio predsednik Srbije Aleksandar Vučić u najmanju ruku je skandalozno, izjavio je FoNetu direktor Danasa Bojan Cvejić, koji je i urednik portala ovog dnevnog lista.

Cvejić je u u serijalu razgovora Kiosk o medijskoj sceni Srbije objasnio da je Informer objavio intervju sa silovateljem u svojstvu silovatelja, dok je Danas objavio intervju sa glumcem Goranom Jevtićem u svojstvu glumca koji je u vreme kada je intervju objavljen igrao u novoj predstavi.

Dodao je da u Informerovom intervjuu sagovornik priča kako je izvršio krivična dela i kako se osećao, uz izjave da se ne kaje i najave da će možda sve ponoviti, sve sa detaljima krivičnog dela koje je počinio.

Cvejić je naveo da je Danas u intervjuu sa Jevtićem razgovarao o predstavi, njegovim ranijim ulogama i situaciji u društvu, ne pominjući krivična dela i detalje gnusnih zločina.

Komentarišući to što je Vučić kod sebe imao spremnu naslovnu stranu Danasa kojom se poslužio da bi odgovorio na pitanje o intervjuu Informera sa silovateljem, Cvejić je predočio da je očigledno da je to pitanje bilo naručeno.

Ukazao je da se Vučić nije danima oglašavao posle intervjua u Informeru, ali da je na pitanje novinarke TV Prva „imao odmah kontranapad“ i da nije osudio intervju sa silovateljem nego je odmah izvukao naslovnu stranu Danasa i upitao zašto javnost nije protestovala protiv tog dnevnog lista.

„Razmatrali smo da li je Jevtić trebalo da dobije prostor u Danasu, i možda i nije, ali po tom principu ne bi trebalo da dobije ulogu ni u kakvoj predstavi. Samim tim što je imao ulogu, u tom trenutku je bio relevantan sagovornik“.

Cvejić je istakao da je Danas, kao medij koji poštuje sve etičke kodekse i standarde, uputio zahtev Savetu za štampu da na sledećoj sednici njegova Komisija za žalbe oceni da li je Danas intervjuom sa Jevtićem prekršio Kodeks novinara Srbije.

Kako je protumačio, Vučićeva namera bila je da opravda Informer „koji je njegov omiljeni tabloid“ i čiji je glavni urednik Dragan J. Vučićević, prema Vučićevim rečima, „pristojan i častan čovek i dobar novinar“.

Bitnije od toga je to što je Vučić želeo da iskoristi priliku da diskredituje Danas „koji je jedini dnevni list koji njemu ne odgovara“, smatra Cvejić.

Njega zabrinjava to što nijedan predstavnik vlasti ili nadležnog ministarstva ne osuđuje tabloide, koji svakodnevno krše Kodeks novinara i „masovno uništavaju živote običnih ljudi“.

Dok oni „targetiraju, vrše propagandu i prave čitave kampanje protiv političkih neistomišljenika“, Danas je gotovo svakodnevna tema javnih obraćanja državnih zvaničnika, napomenuo je Cvejić.

On je podsetio da je Danas proteklih godina u više navrata slao zahteve za intervju sa Vučićem i premijerkom Anom Brnabić, ali da nikada nije bilo odgovora, pa je pretpostavka da oni ne žele da daju intervju Danasu.

Nasuprot tome, ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović dala je intervju dnevnim listovima Nova i Danasu, zbog čega su je „odmah okačili na stub srama“, rekao je Cvejić.

Komentarišući reakciju javnosti na intervju u Informeru, on je bio prijatno iznenađen brojem ljudi na protestima i time što su ministarke Zorana Mihajlović i Tatjana Matić osudile objavljivanje takvog intervjua.

„S druge strane, poslanici Srpske napredne stranke su branili Informer i njegovog urednika i okretali priču kako je on ispao žrtva, jer ga je neka devojka napala ispred redakcije“, zaključio je Cvejić.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend