11. okt 2022.

“Jel kukaju, da li zavijaju”?: Na ruskim televizijama slavi se smrt i razaranja u Ukrajini

Jučerašnji napad Rusije na civilne mete u Kijevu i još nekoliko ukrajinskih gradova odneo je 19 ljudskih života, 105 je ranjeno, 301 naselje u pet regiona ostalo je bez električne energije, navodi se u saopštenju ukrajinske Službe za vanredne situacije.

Foto: snapshot Youtube/ Putin tokom posete RT TV 2015. koju finansira Kremlj

Tokom noći Rusija je opet gađala Zaporožje i infrastrukturne objekte u regionu Vinica.

Kako je kazao ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u sinoćnjem obraćanju građanima, Ukrajina se ne može zastrašiti.

“Umesto toga, još više smo se ujedinili. Ukrajina se ne može zaustaviti. Još više smo uvereni da teroristi moraju biti neutralisani. Sada okupatori nisu u stanju da nam se suprotstave na bojnom polju, zato pribegavaju ovom teroru”, poručio je.

Istovremeno sa snimcima razaranja i krvi iz Ukrajine društvenim mrežama kružili su snimci Ukrajinaca u skloništima koja odražavaju nepokolebiv duh i jedinstvo.

Sa druge strane, razaranja i krv iz Ukrajine bili su tema emisija na ruskim propagandnim kanalima.

Za žarom se, beleže oni koji prate rusku propagandnu mašinu, govorilo o stradanjima u Ukrajini.

Džulija Dejvis, reporterka „Daily Beast“, koja inače objavljuje snimke iz emisija ruske televizije beleži da je Konstantin Dolgov, bivši ruski komesar za ljudska prava, gostujući u jednoj emisiji tvrdio da ukrajinski vodovodni i kanalizacioni sistemi „rade kao podrška ratu“ i da su stoga legitimni vojni ciljevi.

Nadajući se novima udarima Dolgov podrugljivo pita tokom emisije: „Jel kukaju? Da li zavijaju?“, misleći na Ukrajince.

Prikazujući najnovije udare protiv Ukrajine, u emisiji na jednoj ruskoj TV inkorporirani su i Donald Tramp, Majk Pompeo i Elon Mask u rusku ratnu propagandu.

Što se tiče „pregovora“, sve vreme se govorilo da Moskva traži ništa manje nego bezuslovnu kapitulaciju Ukrajine.

Andrej Sidorov, zamenik dekana na Moskovskom državnom univerzitetu pozvao je Rusiju da ne propusti pravi trenutak da izazove ogromnu izbegličku krizu u Evropi, pogoršavajući ekonomske i političke tenzije izazivanjem masovnog priliva ukrajinskih izbeglica.

Na ruskoj državnoj televiziji objašnjavaju raketni udar na dečije igralište u Kijevu tvrdeći da su udari na stambena područja delo ukrajinskih PVO sistema.

Na dan napada na civilne mete u Ukrajini Ambasador Rusije pri UN Vasilij Nabenzja sinoć je u Njujorku pozivao da se poštuju prava i izbor njegove države, što je široko ocenjeno kao apsurd.

S. D.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend