03. apr 2020.

Grupa pojedinaca podnela tužbu protiv urednika Informera zbog širenja panike lažnim vestima

Grupa pojedinaca akademske i kulturne scene saopštila je večeras da je podnela tužbu protiv glavnog i odgovornog urednika dnevnog lista Informer Dragana Vučićevića zbog, kako se navodi, izazivanja panike prenošenjem lažnih vesti.

U saopštenju se navodi da se u tužbi ukazuje na neutemeljeno izveštavanje da „korona ubija kao kuga“, kako je objavio taj list, uz uznemirujući nadnaslov „Katastrofa biblijskih razmera“.

„Tvrdnjom da korona virus ubija kao kuga, prenose se netačne tvrdnje, jer osumnjičenom kao novinaru koji radi u interesu javnosti mora biti poznato da su stručnjaci iz Kriznog štaba za suzbijanje korona virusa, dana 1. aprila 2020. godine izneli tvrdnju da je trenutna stopa smrtnost od tog virusa na taj dan iznosila između 2 i 3 odsto u odnosu na broj registrovanih zaraženih lica u Srbiji“, navodi se u tužbi.

Dodali su da je kuga bakterijsko oboljenje čija smrtnost, prema procenama Svetske zdravstvene organizacije, iznosi između 30 i 60 odsto, u zavisnosti od tipa.

Tužbu su podneli Vesna Rakić Vodinelić, Ljubomir Jacić, Dragoljub Bakić, Tanasije Marinković, Vesna Pešić, Dragor Hiber, Žarko Trebješanin, Igor Ginzberg, Biljana Stojković, Gordana Matković, Slobodan Prvanović, Dušan Petričić, Snježana Milivojević, Gojko Božović i Mikloš Biro.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend