24. mar 2020.

U Češkoj za širenje lažnih vesti i panike zaprećena kazna zatvora

Češka policija traga za autorima lažne vesti na društvenim mrežama da će se uvesti vanredno stanje i policijski sat zbog epidemije koronavirusa, a za takvo sejanje panike preti u stanju krize zbog epidemije kazna do osam godina zatvora.

„To je besmislica. Ništa takvo nikada nije bilo na stolu. To je laž kao i vest o karantinu za Prag. Molim vas, nemojte to raditi, nema razloga, nemojte biti zli“, poručio je premijer Andrej Babiš.

Društvenim mrežama se širi audio snimak na kome mlada žena pozivajući se na to da njena majka radi u nekom ministarstvu upozorava Čehe da će u noći između nedelje i ponedeljka biti uvedeno vanredno stanje i policijski čas, a ako ne tada onda kada broj zaraženih koronavirusom dospe do 1.000 potvrđenih slučajeva.

„Policija je spovela istragu zbog širenja uznemirujućih glasina i toj mladoj ženi preti da će iz zatvora izaći tek kao sredovečna žena“, poručio je na Tviteru ministar unutrašnjih poslova Jan Hamaček.

U Češkoj je od 1. marta, kada je potvrđen prvi slučaj koronavirusa, urađeno više od 13.000 testova, a ukupno su 904 rezultirala pozitivno.

Do sada se izlečilo četvoro, žrtava nema, dok je pet pacijenata u teškom stanju. Češko zdravstvo, navodi se, može bez problema da sa sadašnjih izdvojenih 400 mesta za najteže bolesnike poveća kapacitet na 1.500 mesta samo za pacijente obolele od COVID-19.

Vlada je prošle sedmice zatvorila granice, proglašen je karantin i stanje krize zbog epidemije što je stepen blaže od vanrednog stanja, zatvorila je restorane i prodavnice osim radnji sa namirnicama, drogerija i apoteka.

Sada je otvorila i radnje sa tekstilom i potrebama za šivenje, jer Česi masovno besplatno šiju zaštitne maske za lekare, spasioce, penzionere.

Vlada je ograničila kretanje na posao i samo za slučaj potrebe, kao i izlazak u šetnju u park i prirodu, a od četvrtka je naredila svima da pokrivaju nos i usta maskom ili makar šalom kada izlaze u javni prostor i nastoje da poštuju udaljenost od oko dva metra.

U Češkoj radi gradski javni prevoz uz obavezu nošenja zaštitne maske, a železnice i unutrašnji autobuski saobraćaj samo je ograničen zbog manjeg prevoza putnika.

Penzionerima preko 70 godina vlada je preporučila da ne izlaze, a za njih je svakog dana odredila dva sata od 7 do 9 časova ujutru kada je ostalima zabranjen ulazak u radnje, kako bi stariji mogli na miru i bezbednije da kupe šta im je potrebno iako im niko ne brani da u radnje idu u drugo vreme.

Odluka vlade da pre apeluje i preporučuje nego da zabranjuje, da na čelo Centralnog kriznog štaba postavi epidemiologa i pusti da što više govore stručnjaci pokazala se kao pogodak i cela zemlja poštuje naređenje da se nose maske, a Česi su uspeli da se preko društvenih mreža pod parolom „Ko ne šije nije Čeh“ organizuju da snabdeju lekare, bolnice, terenske socijalne radnike, spasioce zaštitnim platnenim maskama dok država nije uspela od petka da ugovori velike isporuke iz Kine.

Podrška vladi premijera Andreja Babiša skočila je prema istraživanju agencije Behavio koje je danas objavio češki javni radio servis na neviđenih 60 odsto, a većina mera za suzbijanje epidemije ima podršku od čak 90 odsto nacije.

Gotovo da nema Čeha koji bi ignorisali obavezu da u javnom prostoru prekriju nos i usta, polovina Čeha odabrala je da radije nosi kod kuće izrađene maske kao neku vrstu mode, a tek juče su izrečene prve dve novčane kazne od 400 evra za kršenje naređenja vlade da se maskom ili šalom prekriju nos i usta.

Na posao i dalje odlazi 40 odsto Čeha, iz kuće na daljinu radi 18 odsto, a većina Čeha očekuje da će ove restriktivne mere zbog epidemije virusa korona potrajati do dva meseca, kako je otprilike procenio i šef Centralnog kriznog štaba Roman Primula da je neophodno da se uspori rast zaraze da se sa epidemijom bez problema izbori češko zdravstvo.

Čitava polovina Čeha prijavila se dobrovoljno da na neki način pomogne susedima i onima kojima je pomoć potrebna.

Sve vesti o koronavirusu pratite u Blogu uživo i na posebnoj stranici Koronavirus.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend