17. sep 2018.

I kad svi odustanu, Pink nastavlja: teorija zavere po svaku cenu

Nakon što su prethodnih dana izneseni višestruki dokazi da je snimak albanskih ekstremista star više od osam godina, TV Pink u svom „Nacionalnom dnevniku“ (14. septembar) i dalje pokušava da ubedi javnost da su pretnje aktuelne.

Služeći se sličnim modelom argumentacije kao i Informer i Alo, koji u svojim štampanim izdanjima tvrde da se holandski novinar Vinsent Triest uplašio, tj. da je bio primoran da snimak proglasi starim, TV Pink kaže da „to što ekstremisti prete zbog nečeg što je aktuelno poslednjih meseci dokazuje da se grupa (ANA, prim. aut.) ponovo aktivirala i da je snimak nastao u skorije vreme“.

Oslanjajući se na „poznavaoce prilika“, novinarka navodi da „činjenica da se na snimku pominje razgraničenje, i to vrlo precizno Severna Kosovska Mitrovica kao deo južne Srbije, ukazuje da je snimljen ovih dana“. Pomenuti „poznavaoci prilika“ su Dragan Simeunović, redovni profesor na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, te Nikola Belić, novinar Politike, koja je takođe prenela lažnu vesto ovom snimku.

Nacionalni dnevnik TV Pink, 14. septembar 2018. / Preuzeto sa fakenews.rs

Uredništvo „Nacionalnog dnevnika“ moglo je veoma lako da dođe do informacije da je snimak o kojem izveštavaju zaista star više od osam godina i da u tom smislu nema mesta daljem polemisanju:

  1. Pre svega, najstarija dostupna verzija snimka postavljena je na Jutjub 13. maja 2010. godine.
  2. Novinar Vinsent Triest je na svom Tviter nalogu nedvosmisleno potvrdio da je napravio grešku i da je snimak star.
  3. O čitavom slučaju Fake News Tragač je pisao u dva navrata – 13. i 14.septembra.
  4. O starosti snimka pisali su i mnogi mejnstrim mediji, među kojima su iVečernje novosti.

Uporno širenje dezinformacija o starom snimku i nasilni pokušaj njegove aktuelizacije predstavljaju eksplicitan primer širenja panike, što je članom 343 Krivičnog zakonika Republike Srbije određeno kao delo kažnjivo zatvorom od šest meseci do pet godina.

Uz Pink, dezinformacije o ovom slučaju prenelo je više od 30 medija.

[povezaneprice]

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend