23. nov 2017.

Izveštavanje o presudi Mladiću: Kako sakriti direktan prenos od gledalaca

Od „nacionalnih televizija“ samo je RTS emitovao, na Drugom programu, direktan prenos izricanja presude Ratku Mladiću. Pink je prenos „pokrio“ komentarima Šešelja, a ostale televizije nisu poremetile svoju programsku šemu  

Ratko Mladić tokom izricanja presude u Haškom sudu (Foto: Youtube)

Najtraženiji haški begunac i jedan od poslednjih optuženika u Tribunalu, ratni komandant VRS, general Ratko Mladić, osuđen je na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida u Srebrenici, zločina protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja rata u BiH, preneli su juče svi svetski mediji.

Od trenutka kada je počelo izricanje presude, koje su direktno prenosili i strani i domaći portali i televizije, društvene mreže u Srbiji postale su poprište sukoba mišljenja, komentara i podsećanja na zločine za koje je Mladić osuđen.

Za najgledanije medije u Srbiji, televizije koje imaju nacionalnu pokrivenost, ova vest nije imala toliki značaj. Samo je RTS direktno prenosio izricanje presude, uz primetan trud da to sakrije od gledalaca, jer je prenos emitovan na Drugom programu. Pink je prenos „pokrio“ debatom u studiju, dok su ostale „nacionalne televizije“ tek u vestima svoje gledaoce informisale o presudi.

Ko je hteo da se u potpunosti i na vreme informiše, to je mogao samo prateći celodnevni program kablovske televizije N1, domaće i strane portale i društvene mreže.

RTS „nespreman“ za vest dana 

Jedan od razloga zašto neka televizija dobija nacionalnu frekvenciju jeste da ima informativni program u kojem tačno i sveobuhvatno informiše građane o svim važnim događajima i temama.

Prednost televizije i u današnjem digitalnom, internet dobu jeste da može brzo, kroz direktan prenos i izveštavanja, da obavesti najšire slojeve stanovništva o najvažnijim vestima.

U sredu, 22. novembra, svakako najvažnija vest bila je presuda Ratku Mladiću, izrečena u Haškom tribunalu. Ne samo u regionu, ova vest se našla na svim svetskim servisima i programima. Ali ne istom brzinom i ne sa istim značajem na našim „nacionalnim programima“.

Šta znači kada postoji i radi informativna redakcija pokazala je kablovska televizija N1. Od 9 ujutro do kasnih večernjih sati program je bio posvećen presudi Ratku Mladiću

Od Javnog servisa RTS-a upravo se to očekivalo. Kao najgledanija i najuticajnija televizija bilo bi primereno da je na Prvom programu u direktnom prenosu, uz stručne komentare obrazloženja presude u studiju, snimljene priloge koji objašnjavaju optužnicu ili biografiju Ratka Mladića, uključenja reportera iz Haga i regiona, izveštavano o najvažnijem događaju čiji je datum bio odavno poznat.

Umesto toga, prenos izricanja presude ćušnut je na Drugi program, mogli su ga otkriti samo oni gledaoci koji prate prenose sednica Narodne skupštine ili emisije iz kulture koje se na ovom kanalu emituju.

Namerna ili nehotična nespremnost RTS-a da svoj program prilagodi događaju dana bila je najupadljivija u trenutku pauze koja je u sudnici nastala kada je Mladić tražio da ide u toalet. Tada je puštena emisija „Sasvim prirodno“ u kojoj se, između ostalog, govorilo o odgajivačima autohtonih rasa, uz kadrove konja, krava, ovaca i pašnjaka. A kada je presuda izrečena i prenos prekinut, kao da se ništa nije desilo, puštena je muzička emisija.

Tek u emisiji OKO, mogli smo da naslutimo odnos RTS-a prema presudi Mladiću. Nakon što je izveštač iz Haga preneo da je suđenje pratio veliki broj novinara, posmatrača, istraživača, pravnih stručnjaka, predstavnika NVO, Majki Srebrenice i udruženja ratnih veterana, Gorislav Papić je sagovornike, advokata Novaka Lukića i novinarku Ljiljanu Smajlović, pitao: Kako vidite smanjeno interesovanje za suđenje Ratku Mladiću?

Usledilo je odgovor Ljiljane Smajlović o zločinima širom sveta i konstatacija da je Haški tribunal kao „pravni eksperiment neuspeo“, i najvećim delom razgovor se vodio o funkcionisanju ovog suda. Sadržaj optužnice i zločini za koje je Mladić osuđen nisu bili tema razgovora.

Sve informacije o presudi Mladiću gledaoci RTS-a mogli su da čuju tek u Dnevniku u 20.30, dok su se pripremali da odmah posle toga gledaju fudbalsku utakmicu i sve zaborave.

Povratak u devedesete na Pinku

Prva, O2 i Hepi, televizije sa nacionalnom frekvencijom, nisu ni imale prenos iz sudnice. Umesto da se sa ostalima takmiče u brzini i kvalitetu informativnog programa, Prva je puštala reprizu serije „Istine i laži“, na O2 je išao program Play radija, a zatim repriza reprize serije „Prijatelji“, dok je Hepi emitovao direktan prenos „Parova“.

Ali je zato Pink podsetio na sav mrak i retoriku devedesetih. Glavni komentator izricanja presude Mladiću bio je predsednik SRS Vojislav Šešelj. Tercirali su mu Milorad Vučelić, Željko Cvijanović, advokat Goran Petronijević, Dragoljub Anđelković, Nebojša Krstić, uz jedini suprotstavljen, disonantan ton Zorana Ostojića.

U pauzama diskusije u studiju, voditelj Predrag Sarapa uključivao je direktan prenos iz sudnice, te su gledaoci tako mogli da čuju tek neke delove obrazloženja presude, koji su potom bili šlagvort za nastavak razgovora u studiju.

U kakofoniji koja je ličila na rasprave u „Zadruzi“ čuli smo njihovo viđenje ratova na prostoru bivše Jugoslavije, dosadašnjih suđenja u Tribunalu, negiranje ne samo genocida u Srebrenici već i brojnih drugih zločina, razmatranje svetskih zavera i stradanja srpskih „heroja“ u Hagu.

Poruka dana: Gledajmo u budućnost

Šta znači kada postoji i radi informativna redakcija pokazala je kablovska televizija N1. Od 9 ujutro do kasnih večernjih sati program je bio posvećen presudi Ratku Mladiću. U pauzi direktnog prenosa gledaoci su od Nemanje Stjepanovića iz Fonda za humanitarno pravo mogli da čuju komentar onoga što se do tada čulo u sudnici, sadržaj optužnice, kao i podsećanje na presude za iste zločine.

Unapred su bili pripremljeni prilozi povodom suđenja Mladiću, u studiju su se tokom celog dana smenjivali sagovornici koji prate rad Tribunala, u direktnom uključenju smo čuli ne samo izveštača iz Haga već i Mladićevog sina, glavnog tužioca Bramerca, predsednika Vučića, izveštaje iz Srebrenice, Banja Luke, gradova regiona, dakle sve ono što je objašnjavalo kontekst presude i njene moguće posledice.

Za razliku od N1, „nacionalne televizije“ su sačekale izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i sa tako dobijenom intonacijom nastavile da izveštavaju o događaju dana. Na Pinku su nastavili sa „Zadrugom“, a ostale televizije su prenosile vest o doživotnoj kazni i brojne reakcije na nju.

Ako već niste zapamtili, predsednik Vučić je rekao: „Moj poziv građanima Srbije je da počnemo od danas da gledamo u budućnost…“ Ovu izjavu sigurno su dobro čuli urednici i možemo očekivati da su je shvatili kao smernicu kako ubuduće da izveštavaju o ratu, zločinima, genocidu i Mladiću.

2 komentara za: “Izveštavanje o presudi Mladiću: Kako sakriti direktan prenos od gledalaca

  1. Zoran Ćirjaković

    Nemanja Stjepanović je u suštini profesionalni lobista ovog parasuda koji trenutno radi za organizaciju koja je integrisane u operativne strukture tužilaštva. On je potpuno pristrasan i nekritičan.

    23. нов 2017. at 14:41
  2. Be

    A ako gradjani ne zele od danas da gkedsju u buducnost, slobodno neka idu tamo gde mogu da gledaju u buducnost… njemu je i ovde lepo a on da negde ide, nema gde i ako negde ode nema i nezna sta da radi a ovde radi i po 25 sati dnevno

    25. нов 2017. at 13:24

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend