05. okt 2022.

Kad vlast brani neodbranjivo: Da li je Vučićević veliki profesionalac ili tumač Vučićevih ideja?

Vladajuća većina u skupštinskom Odboru za kulturu i informisanje odbranila je vlasnika i glavnog urednika tabloida Informer Dragana J. Vučićevića i time pokazala da je onima koji su bliski vlasti sve dozvoljeno.

Dozvoljeno im je da kleveću, lažu, pa i da prave intervju sa višestrukim silovateljem, Igorom Miloševićem, koji vređa i ponovo ponižava sopstvene žrtve.

Ne samo da je vlast odbranila Vučićevićevo pravo da radi šta hoće i piše šta hoće, već ga je proglasila žrtvom, a pokušaj opozicije da raspravlja o skandaloznom intervjuu, inkvizicijom, lovom na veštice i na slobodu medija.

Nema veze što je Savet za štampu samo u toku prošle godine čak jedanaest puta izrekao meru javne opomene tabloidu Informer, a u prvih šest meseci ove godine još dve javne opomene i što je u najskorijem ispadu višestruko prekršio profesionalne standarde i Kodeks novinara Srbije, ali i odredbe Zakona o informisanju i medijima koji izričito zabranjuje povredu dostojanstva žrtava nasilja.

Kako bi odbrana Vučićevića i njegovog tabloida bila ubedljivija, namera opozicionih poslanika da, ipak, razgovara o posledicama intervjua sa silovateljem, okarakterisana je kao napad na samog predsednika države Aleksandra Vučića, iako niko od opozicije njega nije spomenuo. I kako je naveo veliki „branitelj“ predsednikovog lika i dela, Nebojša Bakarec „sve se svodi na jednu stvar – udri po Vučiću i udri po vladajućoj stranci“.

Možda je Vučić doveden u vezu sa Vučićevićem zbog sličnosti u prezimenu, ili možda zbog toga što je urednik Informera omiljeni predsednikov novinar, koga naziva vrhunskim profesionalcem, časnim i poštenim čovekom. Ko će znati prave motive vlasti.

Tek, mnogi se ne bi složili sa predsednikovom konstatacijom da je Vučićević moralan i pošten. Svi bi, ipak, priznali da je Vučićević tumač Vučićevih ideja.

I kako onda „tumaču suditi“ na nekom skupštinskom Odboru za kulturu i kako raspravljati o njegovim uređivačkim promašajima, kada te promašaje finansiraju same državne institucije.

Prema javno dostupnim podacima, Informeru je samo od početka 2020. godine do danas dodeljeno najmanje 18,3 miliona dinara na medijskim konkursima opština i gradova širom Srbije. Većinu ovog novca dodelio im je Grad Beograd – skoro 17 miliona dinara. Pored Beograda, novac su Informeru davali i Novi Sad i Pančevo – po pola miliona dinara, Kikinda 200.000 dinara, a Odžaci i Sombor po 100.000.

S obzirom na uložena sredstva, nije ni čudo što su poslanici vlasti u Odboru za kulturu i informisanje demonstrirali moć i uložili maksimalni napor da odbrane ulog, zanemarujući i moral i posedice i ponovno traumatizovanje žrtava nasilja.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend