29. okt 2022.

Novinarke protiv nasilja: Opasan i štetan način na koji je Pink izvestio o slučaju nasilja majke prema ćerki

Grupa Novinarke protiv nasilja prema ženama upozorila je da je TV Pink jutros štetno i opasno izvestila o slučaju nasilja majke prema trogodišnjoj ćerki u Grockoj

Novinarke protiv nasilja, logo

Iz grupe Novinarke protiv nasilja navode da „u emitovanom sadržaju” na nacionalnoj TV Pink, u vezi sa slučajem nasilja majke prema trogodišnjoj ćerki u Grockoj, „ima elemenata iznošenja ličnih i porodičnih prilika koje su irelevantne za slučaj. Pred kamerama su se našli otac i baba devojčice, koja je snimala majku dok tuče dete i nije reagovala na nasilje, a dobila je priliku da u medijima, umesto na sudu, iznosi, praktično, svoje ‘svedočenje’.”

„Time je TV Pink ugrozila krivični postupak, jer je u programu uzela iskaze ljudi koji su potencijalni svedoci u ovom slučaju. Oni sada mogu da odbiju da svedoče i da otežaju rad tužilaštva, jer televizijski prilog ne može da bude zamena za iskaz svedoka”, kaže se u saopštenju grupe.

Novinarke protiv nasilja podsetile su da „sudije i tužioci često ponavljaju da je ovakav vid medijskog izveštavanja najčešći razlog zašto ovakvi slučajevi ne dobijaju svoj sudski epilog, odnosno ne rezultiraju osuđivanjem učinilaca krivičnih dela”.

„Ovakvim izveštavanjem krše se međunarodni i domaći propisi kojima se štite maloletne žrtve, kao što su Zakon o maloletnim učiniocima krivičnih dela i krivičnopravnoj zaštiti maloletnih lica, Istanbulska konvencija, Konvencija o pravima deteta i pojedine odredbe Zakonika o krivičnom postupku.

Osim toga, smatramo i da je reč o sagovornicama i sagovornicima koji su zloupotrebljeni na najgrublji način, jer je iz priloga očigledno da nisu upozoreni na sve posledice pojavljivanja u medijima. Voditeljka programa Jovana Jeremić i novinar na terenu grubo su povredili dostojanstvo sagovornika svojim ponašanjem i uvredama koje su im upućivali. Nakon uključenja sa terena, slučaj je komentarisala osoba koja se predstavlja kao ‘astropsiholog’, čime se dodatno umanjuje ozbiljnost nasilja koje je dete pretrpelo”, navodi se u saopštenju.

Iz grupe još podsećaju da „ovakvo izveštavanje nanosi nemerljivu štetu pravnoj zaštiti i dobrobiti deteta, te da nikako ne može da doprinese interesu javnosti”.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend