12. feb 2021.

Petrović Škero: Mediji kao saučesnici u odbrani Belivuka

Javno objavljivanje dokaza iz istrage kriminalnih aktivnosti grupe Veljka Belivuka ima dvostruki efekat, pojašnjavaju pravnici koje je Danas kontaktirao.

Foto: Medija centar Beograd

S jedne strane, time se povređuje pretpostavka nevinosti okrivljenih i odlučivanje o krivici prepušta sudu javnosti. S druge, curenje podataka koji bi po zakonu morali da budu tajni, može da upozori saradnike klana koji i dalje nisu uhapšeni, čime se znatno otežava posao postupajućeg tužioca.

Vida Petrović Škero, predsednica Centra za pravosudna istraživanja i članica Saveta za štampu, napominje da, posmatrajući kako mediji objavljuju dokaze do kojih su došli istražni organi, stiče utisak da su mediji saučesnici u odbrani osumnjičenih.

– Takvo postupanje je nedopustivo. Novinari bi trebalo da znaju, a urednici bi morali da znaju, da objavljivanje takvih podataka nije dozvoljeno. Javnost ima pravo da bude informisana o toku istrage, ali mora postojati granica šta sme da se objavljuje, napominje Škero.

Ona naglašava da strahuje da bi ceo ovaj slučaj mogao da ima sličan epilog kao slučaj Dragoslava Kosmajca.

– Predsednik je tog čoveka označio kao velikog dilera drogom, a istraga je tek naknadno pokrenuta. Time je njemu potencijalno omogućeno da prikrije ili uništi dokaze. Na kraju je bio optužen i oslobođen za neko potpuno drugo delo. Posmatrajući način na koji se puštaju u medije dokazi iz istrage pitam se da li prisustvujemo stvarnoj borbi protiv mafije ili simulaciji borbe protiv mafije, ističe Škero.

Advokat Vladimir Vučinić skoro deset godina bio je sudija Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu. On takođe ističe da objavljivanje dokaza može imati veći uticaj na operativnu sposobnost tužilaštva nego na sudiju koji bi eventualno dobio ovaj predmet u rad.

– Zakonik o krivičnom postupku propisuje da se svi smatraju nevinim do pravosnažne sudske presude. U tom smislu, ovim se svakako krši pretpostavka nevinosti, čime se, u eventualnom sudskom postupku, teret dokazivanja prebacuje na odbranu. Umesto da tužilac dokazuje nečiju krivicu, odbrana će se naći u situaciji da dokazuje nečiju nevinost, navodi Vučinić, dodajući da objavljivanje dokaza „otkriva karte“ tužilaštva, zbog čega van domašaja istrage mogu da ostanu oni koji trenutno njom nisu obuhvaćeni.

Član Državnog veća tužilaca i zamenik Apelacionog tužioca u Novom Sadu Radovan Lazić pojašnjava da je po zakonu sprovođenje istražnih radnji sa razlogom zatvoreno za javnost.

– U toj fazi postupka, istražnim radnjama, saslušanju svedoka i izvođenju dokaza mogu da prisustvuju strane u postupku, ali ne i predstavnici javnosti. Predistražna faza postupka je još manje transparentna i njoj ni osumnjičeni i njihovi branioci ne mogu da prisustvuju. To je tako sa razlogom, jer bi puna transparentnost tih faza postupaka išla na ruku onih koji žele da prikriju određene dokaze, naglašava Lazić.

Podsetimo, od hapšenja Veljka Belivuka i njegovih saradnika, koji se sumnjiče zbog ubistva, trgovine narkoticima i iznude, mediji su svakodnevno iznosili poverljive podatke iz istrage. Novine su objavljivale detaljne opise navodnih krivičnih dela, kao i saznanja o tome šta je policija pronašla na pojedinim lokacijama. Televizija Pink je ekskluzivno u emisiji u kojoj je gostovao načelnik Uprave kriminalističke policije emitovala i snimke presretnutih razgovora između okrivljenih, nakon čega su ih gosti komentarisali.


Kompletan tekst pročitajte na sajtu lista
Danas

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend