29. maj 2019.

REM: Prva i O2 u martu 263 puta prekršili Zakon o oglašavanju

Protiv televizija Prva i O2, zbog 263 prekršaja Zakona o oglašavanju u martu ove godine, Regulatorno telo za elektronske medije (REM) podnelo je Prekršajnom sudu zahteve za pokretanje prekršajnih postupaka.

Zahtev za pokretanje prekršajnog postupka REM-a protiv TV Prve podnet je zato što je u televizijskom programu bilo 157 prekršaja Zakona o oglašavanju.

U zahtevu protiv TV Prve, koji je objavljen na sajtu REM-a, navodi se da je u emisiji „150 minuta“ prikazano prikriveno oglašavanje komercijalnog programa „Vitaklinci“ trgovinskog lanca „Maksi“.

U emisijama „Praktična žena“, „Nikad nije kasno“ i „Na prvom mestu“ neposredno je podsticano na kupovinu, zakup ili korišćenje robe ili usluge, što je protivno Zakonu o oglašavanju, navodi se u zahtevu za pokretanje prekršajnog postupka REM-a protiv TV Prve.

REM je uočio i neprimereno pojavljivanje plasiranog proizvoda u zabavnim emisijama TV Prve „Praktična žena“, „Radna akcija“, „Zvezde Granda: Specijal“ i „Nikad nije kasno“.

Informativna emisija Vesti i zabavna emisija „Poslednji lovac na veštice“ prekinute su zbog TV oglašavanja, odnosno TV prodaje pre isteka tridesetominutnog perioda,  što je protivno Zakonu o oglašavanju, navodi REM u zahtevu za pokretanje prekršajnog postupka protiv TV Prve.

REM u zahtevu navodi i da je TV Prva u martu prekršila član 35 stav jedan ovog Zakona u kome je propisano da „u okviru jednog punog sata emitovanog programa komercijalnih pružalaca medijske usluge, TV oglašavanje i TV prodaja ne mogu zauzimati više od 20 odsto vremena…u okviru jednog punog sata“.

Regulator u zahtevu navodi da je uočeno emitovanje TV prodaja kao posebnih programskih sadržaja u zabavnoj emisije TV Prve „Hiljadu i jedna noć“, što je protivno Zakonu o oglašavanju u kojem piše da se „TV prodaja kao poseban programski sadržaj ne može emitovati u okviru druge emisije, već samo između pojedinih emisija“.

Za vreme emisija “Zvezde Granda”, “Zvezde Granda: Specijal” i “Nikad nije kasno” promotivno je upućivano na usluge sponzorstva, tako što su „isticani kvaliteti i prednosti sponzora (Venogel i dr), navodi se u zahtevu za pokretanje prekršajnog postupka REM-a.

Zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv Radio-difuznog preduzeća B92 a.d, vlasnika televizije O2, REM je podneo zbog 106 prekršaja Zakona o oglašavanju.

U okviru zabavnog programskog sadržaja „Konak kod Hilmije“ prikazan je blok oglasnih poruka bez najavne i odjavne špice, navodi REM u zahtevu protiv B92, iako je Zakonom propisano da TV oglašavanje i TV prodaje moraju biti lako prepoznatljivi i jasno i uočljivo zvukom, slikom ili prostorno odvojeni od ostalih programskih sadržaja.

REM u zahtevu navodi da su informativna emisija Vesti i zabavne emisije – igrani filmovi „Đavo“, „Spasilac“, „Dobrodošli u džunglu“, „Instinkt“ „Svemirski vojnici“ „Legenda“ i „Poroci Majamija“ prekinuti zbog TV oglašavanja, odnosno TV prodaje pre isteka tridesetominutnog perioda.

REM u zahtevu je naveo i da je O2, kao i TV Prva, prekršio Zakon u kome je propisano da „u okviru jednog punog sata emitovanog programa komercijalnih pružalaca medijske usluge, TV oglašavanje i TV prodaja ne mogu zauzimati više od 20 odsto vremena…u okviru jednog punog sata“.

Suprotno Zakonu o oglašavanju O2 je za vreme zabavne emisiji „Dobra zemlja“ emitovao TV prodaju kao poseban programski sadržaj, iako to nije u skladu sa Zakonom o oglašavanju navodi se u zahtevu za pokretanje prekršajnog postupka REM-a.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend