27. dec 2019.

Više od trećine ukupnog vremena na televizijama sa nacionalnom frekvencijom posvećeno Vučiću

Na pet televizija sa nacionalnom frekvencijom gotovo 75 odsto izveštavanja o političkim akterima posvećeno je predstavnicima stranka na vlasti, koji su dominantno predstavljeni pozitivno, a više od trećine ukupnog vremena posvećeno je Aleksandru Vučiću, pokazao je izborni monitoring organizacije Crta.

Foto: FoNet/ Služba predsednika Srbije

Izborni monitoring rađen je od 14. oktobra do 5. decembra i posmatrano je pet televizija sa nacionalnom frekvencijom: RTS TV Pink, TV Prva, TV Happy, TV O2 u periodu od 17.30 do 24.00.

Prema tom monitoringu, na svim televizijama gotovo 75 odsto izveštavanja o političkim akterima posvećeno je predstavnicima stranka na vlasti, a RTS je strankama vlasti posvetio četiri petine ukupnog vremena.

Na televizijama sa nacionalnom frekvencijom predstavnici stranaka na vlasti su dominantno predstavljeni pozitivno, Savez za Srbiju (SZS) negativno, a ostale opozicione stranke neutralno.

I na RTS su predstavnici stranaka na vlasti dominantno predstavljeni pozitivno, SZS negativno, a ostala opozicija pretežno neutralno.

Televizije su od ukupne zastupljenosti političkih aktera više od trećine ukupnog vremena posvetile Aleksandru Vučiću. Ista situacija je i sa RTS, navela je CRTA.

Kako se navodi, sa pozicije predsednika Srbije, Aleksandar Vučić je najčešće govorio o stranim zvaničnicima, ali se i obračunavao sa političkim protivnicima.

Na RTS 1, sa pozicije predsednika Srbije, Vučić je najčešće govorio o stranim zvaničnicima (pretežno pozitivno) i političkim protivnicima (negativno), ali i o medijima (pretežno negativno).

Među top pet najprisutnijih aktera u izveštavanju, Aleksandar Vučić i drugi predstavnici vladajuće koalicije su najčešće prisutni kao politički akteri koji govore ili su citirani, dok je predstavnik SZS pretežno prisutan kao politički akter o kome govore drugi akteri ili novinar/voditelj. Kako je pokazao monitoring, čak i kada je izveštavano o opoziciji, ton je bio negativan.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend