31. avg 2017.

Vučićevićijada

Prošlog vikenda na Nušićijadi došao sam na strašnu ideju: da Ivanjica, s obzirom da nikakve posebne veze nema sa Nušićem (sem one replike "viđen je za Ivanjicu" iz "Gospođe ministarke"), napravi manifestaciju po nekom svom originalnom izdanku.  

Dragoljub Draža Petrović / Foto: Perica Gunjić

– Recimo, da napravite Vučićevićijadu! Ili Dragan Jadu Vučićević, prvu manifestaciju koja bi imala i srednje slovo! – setio sam se da je iz tih krajeva poreklom osoba koju ni Nušić nije uspeo da osmisli u njenom punom pojavnom obliku.

– Na toj manifestaciji mogli biste da birate, recimo, ljude sa najvećim mud…rostima! Zatim da održite, na primer, podmanifestaciju Državna udarijada, izbor najboljeg državnog udara u protekloj godini… – nabrajao sam im ideje zbog kojih sam potajno očekivao zahvalnicu Turističke organizacije Ivanjica.

I prisutni Kesić Zoran imao je neke ideje.

– Mogli bi i spomenik da mu podignete, kada se za to steknu uslovi – dodao je Kesić, a publika ispred bine u centru Ivanjice zvane „Okruglo pa na ćoše“ nekako se kiselo smejala, jer ko bi još voleo da jednog dana, kad se steknu uslovi, u svom gradu dobije spomen-obeležje sa bistom vlasnika Informera u natprirodnoj veličini.

Samo iz razloga što je on odatle, spletom čudnih okolnosti.

Posle nastupa, prišlo mi je nekoliko brendiranih Ivanjičana sa pitanjem: „Otkud tebi, rođeni, da je on iz Ivanjice?“

– Čovek je to ponosno isticao više puta, kao krunski dokaz da je autentični srpski junak… Da je Srbin od (malo veće) glave do pete! – objasnio sam, ali mi se učinilo da ponos ne deli i lokalni živalj.

Bar ne onaj reprezentativni uzorak lokalnog življa koji sam sretao na svakom ćošku.

I to okruglom ćošku.

– E, pa nije baš! – pokazivali su mi ljubazni domaćini rukama dijagonalno, u pravcu obližnjeg neba: „On ti je odande, iz Šarenika, to ti je više Arilje, nego Ivanjica…“ – demantovali su me, jer u Ivanjici izgleda postoji običaj da se sve neželjene pojave prebacuju ako ne u susedno dvorište, onda u susednu opštinu.

U konkretnom slučaju, neželjene pojave prebacuju se kod ovih u Arilje. Ovi iza Arilja onda ih prebacuju u Požegu, onda ih ovi iz Požege prebacuju u Kosjerić, tako da će Vučićevićijada, jednog lepog dana, kad se steknu uslovi, najverovatnije biti održana na nekom mestu gde se neželjene pojave zadržavaju duže.

Na primer u slobodarskoj Vinči.

Čini mi se, nekako, da će ovaj običaj vremenom uzeti maha u celoj Srbiji.

– Vučić! Otkud tebi, rođeni, da je on odavde? On ti je iz Šarenika! To ti je više u onoj susednoj opštini nego što je kod nas! – već možete zamisliti taj jedan dan.

Šta da im radimo kada su malkice iritantni, često bahati, impresivno prosti i epohalno bezobrazni, pa ih se odriču čak i za njihovog vakta.

Tako da će vremenom sve srpske opštine dobiti neki svoj Šarenik.

– Vidi, rođeni, on ti nije baš naš, on ti je više iz…

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend