31. avg 2017.

Ukrajinci uhitili rusku novinarku zbog „previše kritične reportaže“

Ukrajinske službe sigurnosti uhitile su jednu novinarku ruske državne televizije Pervij Kanal i izbacit će je iz zemlje nakon reportaže ocijenjene pretjerano kritičnom. 

Voditeljica kanala je rekla da više ne uspijeva kontaktirati novinarku Anu Kurbatovu u Kijevu i da su ju otele nepoznate osobe, dramatično opisujući događaj te precizirala „prema našim informacijama, Anu Kurbatovu su uhitili agenti ukrajinske službe sigurnosti“, SBU.

Uhićena zbog reportaže

Izvor iz SBU je rekao za agenciju France presse da je novinarka uhićena zbog reportaže kojom prekritično opisuje Ukrajnu i da će ona biti uskoro izbačena iz zemlje.

„Ona će biti izbačena zbog reportaže koju je napravila prigodom proslave neovisnosti. Boravak joj je skraćen i bit će joj zabranjen ulazak u Ukrajinu“, naveo je taj izvor.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova je u priopćenju navelo da se radi o provokaciji Kijeva i naglasilo da je internet stranica bliska ukrajinskim nacionalistima uoči njezinog uhićenja objavila osobne informacije novinarke.

Obljetnica neovisnosti od SSSR-a

Ukrajina je u četvrtak obilježila obljetnicu svoje neovisnosti od SSSR-a što je koincidiralo s posjetom američkog ministar obrane Jimma Mattisa. Mattis je tom prigodom nazočio vojnom mimohodu u Kijevu u kojem su po prvi puta u povijesti sudjelovali američki vojnici.

Reportaža Ane Kurbatove, objavljena prošlog vikenda pratila je Mattisov posjet i sukobe snaga Kijeva i proruskih separatista na istoku a sadrži i izjave sugovornika koji su kritizirali predsjednika Petra Porošenka.

Novinarka ruskog državnog kanala Rossija 24 Tamara Nersesjan je 15. kolovoza izbačena iz Ukrajine zbog „aktivnosti koje se kose s ukrajinskim interesima“. Određena joj je trogodišnja zabrana ulaska u zemlju.

Krajem lipnja je novinarka kanala Rossiya 24 Maria Knjazeva izbačena iz istih razloga.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend