22. apr 2020.

Za vlast rezervisano 99 odsto TV programa

Politički sadržaj televizija sa nacionalnom frekvencijom od početka krize izazvane virusom korona apsolutno su zauzeli politički akteri vladajuće većine, pokazuje analiza medijskih sadržaja koju je sprovela organizacija Crta u periodu od 4. marta do 17. aprila. U drugoj polovini marta čak 99 odsto TV programa bilo je rezervisano za pripadnike vlasti. U ovo se ubrajaju informativne emisije, obraćanje političkih aktera u redovnim i vanrednim programima vezanim za aktuelnu zdravstvenu krizu, kao i konferencije na kojima govorili su predstavnici vlasti.

Medija monitoring koji Crta sprovodi odnosi se na pet televizija sa nacionalnom pokrivenošću i njihov program u “prajmtajmu” – od 17.30 do ponoći. Fokus je bio na sadržajima u kojima su politički akteri, bilo kao subjekti, kada se pojavljuju kao gosti ili su citirani, ili kao “objekti” – kada ih neko drugi spominje ili priča o njima. Rezultati koje je Crta dobila odnose se na televizije RTS1, TV Pink, TV Prva, TV Hepi i TV B92. 

Šta pokazuju rezultati

Posle proglašenja vanrednog stanja, vladajuća većina dobila je skoro apsolutan prostor na televizijama. Konkretno, od 4. do 15. marta – vladajuće stranke imale su 91 procenat prostora u “prajmtajmu”. Opozicija koja bojkotuje izbore je dobila 4 procenta, a preostala opozicija nešto više.

U periodu od 16. do 31. marta, vladajuća partija je neprikosnovena i pripada joj – 99 procenata vremena na televizijama u programima gde su se pojavljivali politički akteri. U tom periodu, opoziciji koja bojkotuje izbore pripalo je 0.5 procenta, a otprilike isto i preostaloj opoziciji.

Od 1. do 17. aprila, za nijansu je raznovrsnija situacija, s obzirom da vlast zauzima 92 procenta vremena. Opozicija koja je za bojkot se zaustavila na dva procenta, a preostala opozicija na pet.

Brnabić prisutnija nego ranije

Što se tiče političara, dominantni su predsednik države Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić. Njih dvoje su se učestalije pojavljivali u drugoj polovini marta, u odnosu na prve dve sedmice. Tek početkom aprila počinju više da se obraćaju javnosti i resorni ministri u Vladi – Zlatibor Lončar, Siniša Mali, Nebojša Stefanović i Aleksandar Vulin, kao i Zoran Đorđević.

Što se tiče tonaliteta, većina sadržaja u kome se pojavljuju pripadnici vladajuće partije jeste neutralno ili pozitivno obojena. O opoziciji koja bojkotuje izbore izveštava se uglavnom – negativno.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend